Followers

Sunday, May 9, 2010

Journey to Pulau Kapas versi 1st snorkeling~

Sepanjang 3 hari 2 malam di Pulau Kapas tu, semua orang dapat rasa 2 kali snorkeling.
1st snorkeling kami pada hari kami sampai itu tapi belah petang.
Seperti yang saya cerita last version, kami terpaksa tunggu sampai tengahari baru dapat check in.
Sampai kul 12.30 pun belum dapat masuk juga.
Nasib baiklah Makcik Gemuk Beach Resort dah ready lunch.
Kamipun makan dululah. Lagipun perut dah lapar gara2 menunggu chalet.
Dapat chaletpun kul 1.30petang.
Snorkeling pula kul 2.00ptg.
Tak sempat nak rest terus kena bersiap.
First snorkeling ni kami pergi kat kawasan yang 'tak berapa mencabar' dan sekadar untuk menyesuaikan diri sahaja sebab ramai first timer kan.
Tapi, krem jugalah kaki saya sebab terlalu sejuk dan terlalu lama berendam dalam air.
Merasalah tengok corals, ikan2, nemo dan lain2.
Nikmati dululah gambar2 kami ini.

Ni baru dapat jaket dan google tuk snorkeling tu.
Jakun sikit la nak bergambar.
Ni barulah meriah. Hampir semua masuk dalam gambar.
Lepas ini nak naik bot untuk ke tempat snorkeling.
yuhuu~
Siapalah yang baik hati snap picture kami turun dari bot ni.
Tak payah cari saya tak adapun dalam gambar ni.
Nampak tak pulau depan nun.
Sepatutnya 2nd snorkeling buat kat sana tapi disebabkan ada problem tak buat kat situ.
huhu~
Lepas semua orang dah sampai, kamipun berkumpul untuk dengar sedikit taklimat berkenaan cara nak pakai jaket keselamat, google dan ciri2 keselamatan berkaitan.
Lepas itu kami snap2 dulu.
Rasanya dalam gambar ni hampir semua peserta ada.
Meriah tak meriahlah kan.
Ready untuk aktiviti tengok hidupan laut.
Ni ialah gamat dan timu laut.
Nampak tak perbezaannya.
Yang berjerawat tu timun laut.
Yang licin tu pula gamat.
Memang banyak makhluk ni saya nampak masa aktiviti snorkeling.

Yang tak bestnya sebab ada banyak landak laut dalam laut tu.
Kalau kena kaki jarumnya memang biru2 kaki.
Sakitnya jangan cakaplah sebab jarum2 nya beracun.


Untuk first timer macam saya ini memang mengujakanlah snorkeling di sini.
Tapi bagi yang pernah ke Pulau Perhentian dan Pulau Pangkor memang kat 2 tempat tersebut lagi lawalah hidupan lautnya dan lebih banyak jenis ikan.

Takpe, kami tunggu next session esokannya.
Harap2 lebih cantik la kan.
=)

14 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics