Followers

Wednesday, May 12, 2010

Journey to Pulau Kapas versi 2nd snorkeling~

Lepas sesi menggedik bersama gegadis pulau di pantai nan indah, kamipun balik chalet.
bersiap pula untuk pergi 2nd snorkeling.

Kali ni kata tukang bawa kami tu nak ke tempat yang ada jerung.
Tapi katanya jerung ni tak kacau orang.
Siap cakap macam ni "takat bau darah/daging manusia, tak hingin!"
macam dia pula jerung tu.

Sepatutnya kami ke pulau kecil depan Pulau Kapas juga.
Saya pernah explain pasal ni masa 1st snorkeling entry.
Pulau tu betul2 bertentang dengan tempat 1st snorkeling kami.
Tapi, sebab laut bergelora dan arus agak kuat pagi tu akan membawa kita ke tengah laut bila snorkeling, tak jadi lah ke sana.
Alasannya kukuh iaitu di sana tak ada pantai.
Tepi pulau tu hanya ada tebing tinggi sahaja.
So, tak ada tempat transit/lepak kalau2 nak stop snorkeling awal.
Kalau duk dalam air, arus aka bawa kita ke tengah laut tanpa sedar dan amat2 berbahaya.
Kalau dah ke tengah laut tu harapan nak ke tebing/pantai amat nipis atau mungkin zero tanpa bantuan bot (cubaan berenang hanya membazir tenaga.ya, saya ada cuba =( ).
Isk2..paham ke tidak ek dengan penjelasan saya ni?
Tak reti nak explain pula dah.
huhu~
Kalau tak paham buat2 paham sahajalah.=)

Jadi, kami di bawa ke tempat yang lain (bukan kebiasaaan la)
Tempat yang dikatakan 'shark tip' tapi sepanjang kami snorkeling tak ada seekor pun jerung yang kelihatan.
haaiihh..
Muka2 kami yang eksited mengapungkan diri dalam air.
Ni dah kat tengah laut ni.
Tak perasan pun sebenarnya.
nasib baik ada geng yang punya plastik cover kamera khas tuk tujuan snorkeling.

Kami eksited jumpa pari.
Nampak tak pari tu.
Bukan pari-pari tau tapi pari.
Eksaited juga layan nemo kecil dalam air tu.
So sweet.
Ikan ni kaler dia biru belang hitam dan suka berenang secara berkumpulan.
Tengoklah meriah.
Kami di bawa ke pantai oleh bot2 penyelamat.
Tak mampu nak berenang ke daratan dah.
Kaki dah hampir kejang.
Sampai pantai, aktiviti berpasir menjadi pilihan.
Tanam orang dalam pasir itu wajib.
Ambil gambar tanam orangpun wajib juga.
Peace!!
p/s : picture credited tu kawan2 yang pergi Kapas. Ya saya ngaku tak bawa kamera masa snorkeling ni.

15 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics