Followers

Wednesday, April 16, 2014

Muhasabah Diri

Salam korang..

Sekarang ni dok fikir macam mana nak menambahkan pendapatan keluarga. Nak mengurangkan hutang piutang dan kalau boleh tak nak berhutanglah. Dalam masa yang sama bersemangat untuk menyumbang kepada badan-badan amal di Malaysia dan juga negara-negara Islam yang sedang bergolak lagi-lagi di Syria dan juga Mesir.

Dalam masa yang masa teringin nak bawa satu keluarga, mak dan ayah pergi umrah/haji. Meringankan beban suami. Banyaklah sebenarnya impian dan harapan diri ini di dunia dan juga di akhirat. Sebab itu saya usaha juga kurangkan belanja, lebihkan sedekah, lebihkan amal ibadah walaupun kadang-kadang terkincit juga. Rasa lemah betul iman sendiri padahal tak ada dugaan besarpun yang melanda. Baru diuji sedikit, cepat sangat goyahnya. Nasib baik Allah maha pengasih lagi maha penyayang, walaupun goyah, tak jatuh rebah.

Berdoa adalah kunci kejayaan.
Tapi berdoa tanpa usaha bukanlah jalan terbaik.
Lepas itu mengeluh kenapalah aku tak boleh?
Lepas itu mengeluh kenapalah dia boleh, dan aku tak boleh?
Bukan kata saya seorang yang begini.
Ramai lagi diluar sana yang begini.
Sama ada nak bangkit atau terus layu sahaja.
Bangkit dari kegagalan.
Atau hanyut dalam kegagalan.


Yakinlah pada janji Allah.
Siapa yang usaha, dia akan berjaya.
Lakukanlah segalanya kerana Allah.
In sha Allah, kita takkan mudah mengaku kalah sebab Allah juga tak pernah berhenti daripada membantu kita kan.
Walaupun kita banyak melakukan kesalahan dan langgar perintahnya, dia tetap bantu kita.
Cuba kalau kita langgar perintah Boss di tempat kerja kita, sudah tentu kita akan dihukum dan paling teruk akan dibuang kerja. Betul tak?
Betapa penyayangnya pencipta sekalian alam ini. Berapa ramai sahaja daripada kita yang sedar.

Hari ini memang nak bebel sahaja.
Bukan bebel pada sesiapa tapi pada diri sendiri.
Tapi, dalam masa yang sama juga berusaha menyedarkan orang lain.
Muhasabah diri.

Iklan Hartanah : Banglo RM119k sahaja!


Salam..
Jumpa banner ni di tepi jalan on the way ke office last week. Hari ni lalupun masih ada lagi iklan ini. Banglo RM119 000 sahaja di seluruh negara tu. Apa lagi pakat hubungi nombor yang tertera di dalam banner tu ramai-ramai.
Persoalannya masih ada lagikah rumah atas tanah yang harga murah macam ni kan? Mungkin rumah-rumah ini dibina di kawasan ceruk dan berdekatan hutan. Kalau saya tak ada rumah lagi, saya mesti ushar punya iklan ni. Survey-survey dulu. Rumah kat cerukpun, 5, 6 tahun lepas tu mesti ada market punya kan.
Rumah kami yang teres lot tengahpun berharga 2 kali ganda masa beli dulu. Kami beli tahun 2012 kalau tak silap. Tahun lepas harga market dah naik around 100k. Baru beza 1 tahun kan.
Apapun, tepuk dada tanya selera ok. Saya just share iklan ini dan tidak ada kaitan langsung dengan pemaju project tersebut ye. Sekian.
Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics