Followers

Tuesday, April 22, 2014

End of Week 18 Updates

Salam..

Sekarang masih lagi dalam minggu ke 18. Alhamdulillah, baby sihat. Tak rasapun ada pergerakan tapi kadang-kadang rasa macam angin gerak. Tapi sekali sahaja setiap kali. Kali itu pergerakan baby maknanya baby ni gerak sekali je lepas tu dia berhenti. Mula rasa benda tu sejak baby masuk 4 bulan kot. Cuma ia berlaku 2 , 3 kali sahaja seminggu. Bukan hari-hari atau setiap beberapa jam.

Itu cerita pasal baby. Cerita pasal mamanya pula terutamanya bab makan. Alhamdulillah dah tak ada loya-loya sepanjang masa cuma bila salah makan je memang akan rasa tak sedap tekak. Selalunya penghilang rasa tak sedap tu ialah karipap, atau air sedap-sedap lah. Kalau tak memang tak selesa sahaja. Apakah maknanya itu? Masih ada alahanlah kan cuma dah berkurangan berbanding dulu. Sekarang ini dalam usaha nak mengawal kenaikan berat badan. So, saya kurangkan makan nasi. Lebihkan makan lauk pauk. Susupun dah mula minum sebab mengandung kali ini tak ada masalah dengan susu. Boleh masuk tekaklah kiranya. Buat susu bancuh sahaja sekali sehari.

Susu dah minum. Ostematrixpun dah telan. Tapi, itulah sakit belakang tetap ada. Mula kena sakit belakang ni sejak minggu lepas. Mungkin sebab baby dah semakin membesar. Duduk lama-lama di kerusi officepun tak boleh. Memang sakit belakang ni bila duduk lama-lama. Nampaknya kena bawa bantal la untuk support. Mana nak cari bantal yang elok sikit ni? Nanti kalau pergi jusco nak request bantal lah kat husband. hehe.

Tidur malampun badan memang lenguh semacam bila bangun pagi. Kalau tersedar tengah malam tu kaki macam nak kejang sahaja lagi-lagi bahagian betis. So, ikutlah petua orang-orang dulu iaitu meletakkan kaki di atas bantal tinggi. Memang lepas tu tidur tak gerak-gerak dah sebab bila bangun subuh sahaja kaki masih lagi di atas bantal (bantal kecik sahajapun). Tapi memang perasan badan memang lenguh-lenguh la bila bangun tu. Tapi, gagahkanlah diri untuk cergas. Lambat lagi kot nak bersalinnya tak boleh nak layan sangat rasa lenguh tu. Baru 2 malamlah rasa tak best macam ni.

Itu sahajalah update mama dan baby buat masa ini. Jantina tak tahu lagi sebab belum scan. Ingat nak scan minggu depan. Masa husband bercuti panjang. Khamis ini ada check up lagi di klinik kesihatan. Harapnya ada perkembangan positiflah pada paras HB. Walaupun ada juga makan coklat masa hujung minggu hari tu. Harap-harap tak ada effect buruklah pada paras HB saya. Kalau tak kena jumpa doktor pula nanti. heuheu..


Wednesday, April 16, 2014

Muhasabah Diri

Salam korang..

Sekarang ni dok fikir macam mana nak menambahkan pendapatan keluarga. Nak mengurangkan hutang piutang dan kalau boleh tak nak berhutanglah. Dalam masa yang sama bersemangat untuk menyumbang kepada badan-badan amal di Malaysia dan juga negara-negara Islam yang sedang bergolak lagi-lagi di Syria dan juga Mesir.

Dalam masa yang masa teringin nak bawa satu keluarga, mak dan ayah pergi umrah/haji. Meringankan beban suami. Banyaklah sebenarnya impian dan harapan diri ini di dunia dan juga di akhirat. Sebab itu saya usaha juga kurangkan belanja, lebihkan sedekah, lebihkan amal ibadah walaupun kadang-kadang terkincit juga. Rasa lemah betul iman sendiri padahal tak ada dugaan besarpun yang melanda. Baru diuji sedikit, cepat sangat goyahnya. Nasib baik Allah maha pengasih lagi maha penyayang, walaupun goyah, tak jatuh rebah.

Berdoa adalah kunci kejayaan.
Tapi berdoa tanpa usaha bukanlah jalan terbaik.
Lepas itu mengeluh kenapalah aku tak boleh?
Lepas itu mengeluh kenapalah dia boleh, dan aku tak boleh?
Bukan kata saya seorang yang begini.
Ramai lagi diluar sana yang begini.
Sama ada nak bangkit atau terus layu sahaja.
Bangkit dari kegagalan.
Atau hanyut dalam kegagalan.


Yakinlah pada janji Allah.
Siapa yang usaha, dia akan berjaya.
Lakukanlah segalanya kerana Allah.
In sha Allah, kita takkan mudah mengaku kalah sebab Allah juga tak pernah berhenti daripada membantu kita kan.
Walaupun kita banyak melakukan kesalahan dan langgar perintahnya, dia tetap bantu kita.
Cuba kalau kita langgar perintah Boss di tempat kerja kita, sudah tentu kita akan dihukum dan paling teruk akan dibuang kerja. Betul tak?
Betapa penyayangnya pencipta sekalian alam ini. Berapa ramai sahaja daripada kita yang sedar.

Hari ini memang nak bebel sahaja.
Bukan bebel pada sesiapa tapi pada diri sendiri.
Tapi, dalam masa yang sama juga berusaha menyedarkan orang lain.
Muhasabah diri.
Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics