Followers

Wednesday, April 21, 2010

Alhamdulliah..ada gak increment tahun ni~

Kebanyakan company2 dalam Malaysia ni , kalau bonus mesti dapat hujung2 tahun dan tengah2 tahun.
Kalau company tu pemiliknya cina maka bonus selalunya dapat masa masa nak raya CNY.
Lepas itu, increment selalunya bulan Dec atau January.
Betul tak?

Company saya company jepun.
Pasal bonus tu rasanya sama sahajalah dengan kebanyakan company buat.
Tapi increment dapat masa gaji bulan 4.
Memang tiap2 tahun macam gitu sejak dari dulu.

Dipendekkan cerita, report dari HQ menujukkan profit syarikat tahun lepas di bawah sifar.
Pendek kata rugi lah kan.
Tak tahulah betul ke tidak pemahaman saya.
Ataupun, mungkin profit tahun lepas -ve berbanding tahun sebelumnya.
Means tetap ada profit la.
Dalam kepala dah hapuskan siap2 harapan untuk dapat increment tahun ni.
Sedih memanglah sedih tapi kenalah teruskan hidup.

Nak dijadikan cerita, pagi tadi boss bagitahu increment dah diluluskan HQ.
Sikit atau banyak sahajalah.
Saya menarik nafas lega.
Rezeki..
Rezeki..
Alhamdulillah~

Kena tunggu hujung bulan baru tahu.
Sabarlah hati.

p/s : sikitpun tak apa asalkan ada. Sebenarnya increment yang konsisten diberi company ni satu cara nak ikat pekerja supaya berkhidmat dengan lebih lama. Lagi2 company besar sebab nak naik pangkat susah. So, increment sahajalah harapan tuk buat pengalaman mereka di appreciate. =)

7 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics