Followers

Monday, January 25, 2010

Pasal Nikah Kahwin sebelum dan selepasnya.

Tak tahu sebenarnya nak letak tajuk apa tapi saya benar2 nak share satu lagi pendapat orang2 dulu pasal nikah kahwin pula..

My sis dah kahwin 2009/2010.
Hendak dikata 2009 pun tak boleh sebab sudah hujung sangat..
dan lagi 2010 hari persandingan dia..
Jadi, saya memang merancang untuk tidak berkahwin dalam 2010..
Tapi mungkin 2011..=)

Ini sebenarnya jawapan selamat untuk menjaga hati sesetengah ahli family yang masih berfikiran agak dulu2..
Haaa...benda inilah yang saya nak share dengan kawan2..

Kata orang tua dulu2..
Kalau nak kahwinkan anak, jangan kahwinkan kedua-dua or ketiga-tiga anak dalam satu tahun..
Nanti hanya salah seorang sahaja akan mudah dapat rezeki anak..
Yang lain tu kena kerja 'lebih' kot kalau nak dapat anak..(means ssuah nak lekat anaklah..)
Ingin diulang sekali lagi..
Ini adalah pendapat orang tua dulu2..
Bukan pendapat peribadi saya ya..
(jangan hentam saya sebab bukan saya yang kata..=) )

Tapi pada pandangan saya..
Rezeki ini di tangan Allah..
Dan jodoh juga di tangan Allah..
Jadi pendapat di atas ini macam bercanggah antara rezeki dan jodoh..
Kalau dah ditakdirkan jodoh kedua-dua anak itu dalam tahun yang sama takkan nak halang kan?
Lepas itu rezeki anak itupun datang dariNya..
Kita tak ada kuasapun untuk tentukan..
Selalunya kalau terjadipun mungkin kebetulan..=)

Mesti anda semua tertanya-tanya..
Habis itu kenapa nak buat 2011..bukan 2010..?
Haaa..sebenarnya tak ada kena mengena dengan pendapat orang tua di atas..=)
Cuma mak pak dah banyak berhabis untuk kenduri kakak saya yang lepas..
Lagipun, bulan dua ini nak terbang pula ke Sabah untuk majlis bertandang mereka...
(guna banyak duit juga tu kan..)
Itu sahaja, sekian..

p/s : content macam tak kena sahaja dengan tajuk..aaabaikan..=)

13 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics