Followers

Monday, January 18, 2010

Euu..air liur basi.. betul ke boleh awet muda menggunakannya..?

Artikel ini bukan saya yang buat..
Jadi tidak saya pasti kesahihannya..
Kalau kamu2 berminat silalah amalkan...
Tapi, kalau kamu2 lebih rajin..carikan hadis sahih yang mengesahkan kenyataan bahawa Rasulullah SAW turut mengamalkan petua ini..(tak baik sebarkan kalau tak ada bukti kukuh kan..huhu~)

Ok, sekarang baru boleh ikuti artikel ini yang saya terima from email..

khasiat Air Liur Basi..

Air liur basi berkhasiat cerna sistem tubuh manusia

Air liur basi yang diminum bersama air biasa ketika bangun awal pagi adalah penawar semula jadi paling mujarab dalam membentuk kesihatan seseorang insan.

Air liur basi yang dipandang jijik menyimpan khasiat khusus bagi mencerna sistem dalam tubuh manusia..

Keberkesanan air liur basi bagaimanapun hanya untuk keperluan tubuh badan individu itu sendiri dan bukan untuk dikongsi dengan orang lain. Cara amalannya pula hanya berkesan jika seseorang itu bangun dari tidur dengan terus meminum air putih biasa tanpa perlu mencuci muka, berkumur-kumur atau membersihkan badan.

Sistem rawatan tersebut telah menjadi amalan Rasulullah S.A.W dalam kehidupan harian baginda dan telah dikesan kemujarabannya oleh pakar sains perubatan moden

Nabi Muhammad SAW semasa hayatnya akan meneguk air putih biasa terlebih dahulu sebelum baginda bersugi dan berwuduk menunaikan solat subuh setiap pagi.

Malah fungsi sumber semula jadi pada diri seseorang termasuk air liur basi turut disebut dalam al-Quran serta hadis-hadis Nabi (hadis yang mana satu?).

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku.
Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku

wassalam....


p/s :
tulisan senget = saya tokok tambah..
tulisan x senget = original from email forwarded..

4 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics