Followers

Thursday, January 21, 2010

Hati2 ye pengguna Internet Explorer..

Salam..dah bosan baca Berita Harian, saya beralih pula ke Metro..
Ada satu berita panas berkaitan dengan kita seorang blogger yang merupakan pengguna tegar internet..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Amaran ancaman keselamatan pengguna Internet

SERDANG: CyberSecurity Malaysia hari ini mengeluarkan amaran keselamatan kepada semua pengguna Internet yang menggunakan perisian peluncur Microsoft Internet Explorer kerana terdapat unsur kerapuhan yang kritikal.


Ketua Eksekutifnya, Husin Jazri, berkata dalam satu kenyataan hari ini, situasi itu dirujuk sebagai "0-day" kerana kerapuhan itu didedahkan disebabkan belum ada tampalan (patch) yang disediakan oleh vendor terbabit.

"Kerapuhan itu dengan mudah boleh dieksploitasi jika pengguna melawat laman web yang dicipta oleh penyerang. Penyerang akan menghantar URL (alamat laman web) kepada pengguna menggunakan email untuk mengelirukan mereka, sedangkan mereka sebenarnya memasuki ke laman yang berniat jahat," katanya.


Beliau berkata, kerapuhan itu juga boleh digunakan oleh pencipta kod yang berniat jahat untuk memasang komputer dengan pelbagai ancaman seperti trojan atau virus untuk menyerang komputer mangsa.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lepas baca artikel ini, saya nak nasihatkan kawan2 guna mozilla sahaja buat masa ini..
Tak pun Opera..
Bahaya tu bab2 keselamatan..
Kalau bab2 virus tu boleh lagi diformat..
haishh..

16 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics