Followers

Tuesday, June 15, 2010

Jouney to Lumut~Part 3

Kami gerak balik lalu jalan kampung dan berhajat tak mahu masuk highway.
Ni option selepas discussion la.
Lagipun jimat tak payah bayar tol katanya.
Kami gerak lalu balik kawasan kenduri, Teluk intan then kami lalulah kat Bidor.
Masa nilah sesuatu telah berlaku kepada kami.
Iya, jalan antara Teluk Intan dengan Bidor tu menjadi saksi.

Masa tu jam dah pukul 8.
Hujan pula turun dengan agak lebat ditambah pula dengan jalan yang tiada bantuan cahaya lampu apatahlagi cahaya bulan (hujan mana ada nampak bulan).
Memang gelap la kan.
Kereta di pandu dengan kelajuan rendah kira 80 km/h je.

Sampai di satu tempat ni kami menyaksikan satu kemalangan melibatkan waja yang terjunam ke dalam parit.
Kami meneruskan perjalanan dengan kelajuan yang lebih perlahan pula iaitu 60 km/h sahaja.
Kira2 beberapa ratus meter lepas itu, sesuatu yang tak terduga berlaku.
Kami nampak sekumpulan lembu dengan jarak yang dah terlalu hampir.
Pemandu kami segera tekan brek dengan harapan sempat mengelak daripada kemalangan tapi tak berjaya.
Kereta merempuh 'mangsa' sebelum betul2 berhenti.
Kami ingatkan lembu sahaja yang kena langgar.
Tapi rupanya ada sesorang juga yang terselit di antara kawanan lembu tu.
Seorang lelaki india.
Lemah lutut kami bertiga masa tu juga.
Saya hanya diam tanpa bersuara.
2 ekor lembu yang paling hampir dengan kereta mengalami kecederaan.
Suasana hening masa tu dan kami baru sedar seseorang sedang terduduk di tepi kereta menahan kesakitan.
Rupanya kakinya patah.
Lagi lemah lutut kami.
Dah tak peduli dengan keadaan kereta yang remuk kat depan dan cermin windsheild yang dah pecah (nasib baik ada tinted, kalau tidak dah berderai agaknya.)

Brader Tow Truck paling pantas bertindak.
Cepat mengalahkan ambulans dan polis.
Suasana jadi makin sesak bila saudara mara mangsa juga datang dan abang tow truck tu bagitahu dia dah tolong call kan ambulans dan polis.
Alhamdulillah, hanya ucapan terima kasih sahajalah yang mampu kami berikan kepada abang tu.
Sekurang-kurangnya kami tak terkapai-kapai tanpa guide di situ.
Dah la ketiga-tiga kami tak pernah melalui situasi macam ni atau dlam erti kata lainnya tak pernah terbabit dengna kemalangan ni.
Trauma seketika.
Ada orang accident langgar kereta je.
Ada orang accident langgar motor je.
Ada orang accident langgar orang je.
Ada orang accident langgar lembu/haiwan setara dengannya je.
Tapi, kami accident pakej 2 in 1.
Mana tak gelabah.

Akhirnya ambulans dan polis sampai.
Semuanya dari Tapah.
Lepas dah ambil gambar dan keterangan, polis tu minta kami ke Balai Polis Tapah untuk report.
Tahu tak jarak dar situ ke Balai Polis tu jauh yang amat.
Lebih 30 minit kami di jalan (gigih drive sampai ke balai walaupun cermin dah retak seribu).
Drive slow2 la kan. Kalau pakai khidmat tow memang bakal terbang paling2pun RM300.
Syukur lagi sekali sebab bahagian enjin tidak terjejas.
Cuma radiator upper support kat depan enjin tu terperosok sikit ke dalam kesan hentaman lembu yang dasyat.

Perlu ke saya sertakan gambar keretaku itu.
Ohh.baby oren ku.
Dah tercedera parah.
Baiklah, saya tunjuk je la kat sini.
Tapi saya dah edit kaler dan blur kan sikit.


Report settle kira2 pukul 11 malam.
Dengan kereta tu juga kami gagahkan diri balik KL.
Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT kami selamat sampai ke KL walaupun bawa kereta slow2 sahaja.
Sampai rumah kul 3 pagi.
Kesian kami kan?

p/s : sebab inilah saya tidak dapat nak update blog dan blogwalking seperti biasa. Sampai hari Isnin saya ambil EL dan terpaksa pula ke Tapah untuk dapatkan salinan report polis yang bercop. (malam accident tu kami dapat yang tak ada cop).
Selasa petang pula nak settle kan dengan Perodua Service Centre. Maaf boss terpaksa ambil EL.
Memang betul2 emergency.huhu~

11 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics