Followers

Saturday, June 5, 2010

Fakta2 kenapa tak digalakkan kahwin Bulan Cuti sekolah!



pinjam dari google

Ramai orang suka nak buat majlis kahwin pada masa cuti2 sekolah.
Lagi2 bulan 6 dengan cuti hujung tahun.
Masa tu meriah FB dan blo2 dengan jemputan2 walimatul urus kawan2.
Sampai tak menang tanganlah nak pilih untuk pergi yang mana satu.

Tapi tahukah anda ada banyak perkara yang saya fikir dan saya rasa tak best bila buat majlis masa cuti sekolah macam gini..
Fakta2 yang ada ni saya perah asli dari fikiran sendiri ;

1) Boleh membuatkan sesetangah kawan2 pening kepala.

-->mungkin saya berfikir terlalu advance tapi cuba bayangkan kalau tiba2 kamu dan rakan kamu buat majlis kahwin pada hari yang sama dan kamu nak jemput kawan2 baik kamu berdua yang lain. Lepas tu kamu dengan kawan kamu memang tinggal jauh dan mustahil untuk kawan2 kamu berdua pergi kedua-dua majlis serentak. Tak kasihankah kamu pada kawan2 yang mesti pening kepala nak pilih.

2) Mungkin anda akan dapat hadiah yang banyak tapi murah.

--> sebab dalam bulan itu biasanya orang berpoket nipis maklumlah cuti sekolah, lepas itu berapa banyak kenduri yang dorang kena attend bulan tu, Semua nak di kasi hadiah. Maka hadiah banyak tapi harga jadi murah lah (macam frame dan set cawan 6 biji tu)..
my sis banyak dapat hadiah camtu la..=)

3) Mungkin anda dapat hadiah best2 tapi tak banyak.

--> sebab budget untuk sediakan hadiah bagi kebanyakan orang dah habis. Banyak sangat pakai duit untuk bercuti dan juga shopping..(bulan 6 ada sales gak kan?)

4) Mungkin dapat duit 'mengelang' dalam kuantiti sampul yang banyak (isinya tak tahu lagi)..

--> sebab masa cuti memang meriah kalau buat majlis kenduri. Orang yang datang memang ramai la kan. Tapi, semua orang nak bagi duit sahaja, tak mampu nak beli hadiah bagai atas alasan yang sama dengan fakta no 3. Isi duit mengelang tu bergantung kepada nasib tuan rumahlah. =)

5) Mungkin juga ramai kawan2 anda tak dapat nak pergi majlis kahwin anda.

--> ini betul sangat sebab selalunya bila cuti sekolah, kawan2 lagi2 yang dah berkeluarga serta beranak pinak akan balik kampung. So, kawan2 tak dapat la pergi majlis anda. Possibility untuk dapat hadiah2 best tu kurang la sebab biasanya yang bagi hadiah2 tu kawan kan. Dan mungkin juga disebabkan fakta no. 1.

6) Rumah anda akan meriah dengan kanak2 riang ria.

--> Maklumlah cuti sekolah. Anak2 jiran anda semuanya datang serbu rumah. Kalau jenis yang pendiam, sopan santun, dengar kata tak ada masalah. tapi kalau yang datang2 tu kanak2 hyper aktif jumpa pula geng2 yang sama2 naik macam mereka. Ramai2 pula tu. Imagine apa akan jadi pada pelamin anganan anda. haha~

Banyak fakta2 di atas tu ditokok tambah untuk menyedapkan cerita.
Dulu kakak kahwin time cuti sekolah ok sahaja.
kuikui~

Malas nak cakap banyak..
Takut2 nanti jadi macam 'cakap tak serupa bikin'..
Nasihat orang itu ini tapi last2 kita sendiri buat. Erk..
Lagipun, selalunya yang tentukan tarikh2 kahwin ni pun orang2 tua anda juga kan. Biasanya memang suka ambil tarikh masa cuti sekolah.
Nak lagi meriah dan lagi satu supaya sedara mara yang tinggal jauh dapat meraikannya juga.
Kalau ikut hati sendiri nak buat hari minggu yang normal sahaja.
Tapi, kalau dah tertulis jodoh sampai masa cuti sekolah, redha sahajalah.
=)

23 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics