Followers

Thursday, June 10, 2010

Macam mana mahu berkahwin kalau....

Bila umur dah lebih suku abad ni memang tak dapat lari daripada soalan2 panas yang boleh buat golongan yang macam saya ni tak senang duduk.
Semua dok tanya bila nak kahwin?
Haa...macam dalam entry nanajoe yang lepas, diapun ada menghadapi situasi lebih kurang sama dengan saya.
Kalaulah saya wujud di zaman dulu2 tak adalah susah sangat nak kahwin. Siap mak pak tolong uruskan daripada hal mencari pasangan sampailah selesai majlis kenduri.
Zaman wawasan 2020 ni memang susah la nak jumpa trend macam tu lagi.
Mak pak duk serah je pada anak2 hal mencari jodoh.

Siapa yang tak nak berkahwin kan? Kalau adapun mungkin sebab trauma atau dia ada masalah peribadi dengan kaum berlawanan dia (anti kaum berlawanan dia)
Tapi, macam mana saya nak kawen sekarang ni kalau..

  1. Simpanan untuk cover at least 50 peratus untuk kenduripun tak lepas lagi. Dan selalu sahaja terpaksa guna sikit duit yang di simpan tu untuk emergency use. Mana la tak cukup2 kan kalau macam gini gayanya. Hujung bulan 7 nak kena renew road tax plus insurance kereta pula. Lebih RM1000 akan melayang sebab kereta baru.
  2. Dok keliru lagi nak pilih kaler ape untuk tema perkahwinan. Nak buat kaler favourite (maroon putih) ataupun biru, my sista dah buat. Nak pilih kaler purple atau hijau, my future SIL dah guna gaks. Pink? kesian pula pada dia sebab tak sesuwai kut dengan warna kulit dia. nak pilih kaler hitam putih macam busan pula. kalau warna emas lagilah tak kena dengan dia. Tapi saya sangat2 suka combination pink dengan cream. cantiklah. Itupun macam dah cedok dari idea my officemate. Serba salah nak guna kaler tu. aihh...
  3. Apapun preparation sama ada fizikal apatah lagi mental tu tak ada. Macam tak ready nak kahwinpun ada . Bila orang tanya bila nak kahwin laju sahaja jawab tahun depan, bulan tak confirm lagi. Tak ada rasa apa2 sebab budget macam lambat sahaja lagi.
  4. Tak beli katil lagi. Dimaklumkan bahawa bilik saya tak ada katil. Tilampun tak ada.belajar hidup susah dengan tidur beralaskan toto sahaja. Adalah kisahnya kenapa katil tiba2 tak ada tapi nantilah saay story mory. Tidur atas toto pun still nyenyak sampai nak bangun tidur lepas subuh pun tak sampai hati. Empuk sangat kah? entahlah. Kalau nak kahwin kenalah ada katil kat bilik pengantin kan. Kalau tidak rasa macam missing something sahaja. tak lengkap.
  5. Liat bangun pagi ni. Itupun satu masalah juga. Takkanlah lepas kahwin nak bangun lewat hujung minggu. Mestilah kena bangun pagi-pagi. Tengah usaha juga ni untuk bangun seawal mungkin dan jadikan ia sebagai habit. Minggu lepas berjaya juga bangun pukul 8.00 pagi.(improve sikit daripada dulu bangun kul 10 pagi)
  6. Amalan dan ibadatpun tak cukup mantap lagi. Pemeliharaan iman tak cukup konsisten . Macam mana nak berkahwin dan nak jadi isteri solehah. Susah kalau tak prepare dari segi amalan dan ibadat yang konsisten. Lepas kahwin dugaan mesti lebih hebat. Kalau tak ada kekuatan iman, macam mana nak kekalkan keharmonian rumah tangga.
  7. Perangaipun still tak matang. Macam budak2 kadang tu. Tak reti nak kawal diri bila marah ataupun terasa hati. Terlalu mudah tersentuh dan tak reti2 lagi nak jaga hati bakal pasangan hidup. Itu memang salah satu perkara yang buat saya risau. Macam mana nak hidup sama2 kalau tak reti nak jaga hati dia kan?

Cukuplah 7 sahaja sebab musabab peribadi saya kenapa tak ready lagi nak kahwin.
Itupun dah cukup banyak saya rasa.
Setiap orangpun ada alasan tersendiri mereka kan?
Tapi, kalau dah jodoh sampai kahwin juga kan tanpa perlu sebab.
Semoga dipermudahkan urusan hambaMU ini ya Allah.

p/s: apasal la tetiba sahaja cerita pasal kahwin ni. Ramai sangat kawan2 yang kahwin sepanjang bulan ni kot. Fenin2.

16 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics