Followers

Tuesday, June 22, 2010

Kecoh pasal pemansuhan UPSR & PMR.

Beberapa hari lepas, kerajaan umumkan pemansuhan peperiksaaan awam UPSR dan PMR.
Apalah agaknya dala fikiran mereka yang membawa kepada pemansuhan exam ini.

Mungkin sebab fungsinya yang hanya terbatas untuk menentukan pemilihan ke sekolah berasrama penuh.
Dan juga penanda aras untuk subjek yang boleh diambil lepas PMR untuk SPM.
Sama ada ambil Sains Tulen, Sains Pertanian, Akaun, Seni dan lain2 la. Itu tak termasuk subjek teknikal seperti subjek2 Kejuruteraan dan LK (Lukisan Kejuruteraan).

Bagi lepasan UPSR, selain dijadikan sebagai penentu untuk ke SBP atau MRSM, result UPSR juga digunapakai untuk tentukan kelas2 yang dibahagikan ikut keputusan UPSR.
Yang dapat keputusan cemerlang, akan masuk kelas cemerlang.
Yang dapat keputusan sederhana akan masuk kelas pertengahan.
Yang dapat keputusan yang tak berapa sederhana pula akan masuk kelas2 'belakang'
(Err..itu sistem yang digunapakai sekolah saya dulu. Lain sekolah lain sistem kot.)

Tapi, kesan tak baiknya tetap ada bila peperiksaan2 ini dimansuhkan.
Pelajar2 sekolah mungkin akan jadi macam 'tak ada fokus' atau 'tak ada pemangkin' untuk belajar pada peringkat awal.
Sebaliknya akan mula fokus bila nak dekat SPM sahaja.

Itu pendapat peribadi saya sebab sistem persekolahan sekarang ini beorientasikan peperiksaan.
Dan pelajar kebanyakannya belajar bersungguh-sungguh untuk 'score' dalam 2 peperiksaan ini.

Tapi kerajaan tentu dah ambil kira semua ni sebelum keputusan ini diambil.
Kerajaan mesti dah rangka strategi perubahan dari segi silibus matapelajaran.
Sebab dulu ada 3 peringkat berbeza (dari segi silibus dan penilaian).
Tapi sekarang ada 1 peringkat sahaja..
Nak cakap lebih2pun tak berapa reti. Nilaikan sendiri sahajalah.

Lepas ni tiada lagi hanya SPM jadi target dalam kamus hidup student (picture ehsan google + edit sikit)


p/s : Masalah untuk pemilihan ke MRSM boleh di atasi dengan buat exam khas seperti yang diberitahu di SINI.

p/s : Rupanya kebimbangan saya ni telahpun diluahkan student sendiri. Sila check BERITA INI untuk lebih lanjut.

10 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics