Followers

Friday, July 16, 2010

Tutorial : Button 'Like' dan 'Share' on Facebook di post

Dulu saya ada buat button 'like' masa guna template lama.
Since dah pakai template baru ni, saya tak ingat macam mana nak pasang button-button facebook tu.
So, memikirkan macam best sahaja kalau ada button itu sayapun cuba godek-godek balik entry pasal pasang button tu dulu.
Tak jumpa pula.
Tak ingatlah entry mana satu.
jadi, kali ini saya nak terus buat tutorial.
Untuk masa depan sendiri siri sendiri juga.
Di samping tolong member-member yang nak letak butang yang sama di blog masing-masing.

Sayapun cubalah menjelajah blog-blog yang saya pernah rujuk dulu.
Mula-mula saya pergi blog intanurulfateha.
Jumpa ada tutorial untuk masukkan 'like' dan 'share' button di blog intan.
Sayapun terus mencubanya.
Untuk 'share' menjadi tapi untuk 'like' tak jadi sebab keluar error.

So, sayapun terus pergi godek blog kedua iaitu blog cikhelena.
Di situ code dia ada sikit beza.
So, sayapun try la tukar code ikut yang ada di blog cikhel.
Tapi still tak menjadi juga. Keluar error lagi.

Cikhel ada tinggalkan link rujukan iaitu ke blog Arc,
So, sayapun terus klik link itu.
Code di blog Arc ada kelainan dan lebih lengkap.
So, terus saya tiru tutorial dalam blog ini.
Akhirnya menjadi juga.

So, kesimpulannya..
Untuk pasang button 'like'
boleh rujuk blog Arc.(terima kasih cikhel sebab tinggal link)
Untuk pasang button 'share'
boleh rujuk blog Intanurulfateha.

6 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics