Followers

Tuesday, July 20, 2010

Nak masak sekarang senang : Resipi internet !

Minggu lepas semasa sarapan pagi bersama rakan-rakan sekerja, topik berkenaan masak-masak jadi bualan.
Oleh kerana memori sedikit kaput saya just jot down apa yang saya ingat sahajalah.
Sambil makan, sambil borak.
Ada dalam 7 orang kot semeja.
4 dah kahwin manakala 3 lagi masih single (termasuklah saya..teehehe.)

"Sedaplah I masak. Dulu I tak masak kan". Si Z (masih single) bersuara.

"Aik, I memang dari dulu pandai masak la cuma masa dia awal pregnant dulu dia tak larat nak masak" Kuperbetulkan kesilap fahaman Si Z terhadap Si I(dah kahwin of course).

"Ooo...ok, sorry2. Susahkan bila dah kahwin dan kena kreatif bila memasak supaya tak mudah bosan dengan lauk yang sama sahaja hari-hari" Si Z membalas.

"Sekarang ni kalau nak masak senang sahaja kan. Kalau tak ada idea check sahaja internet. Macam-macam ada. Tengok sahaja ramuan apa. Sukatan tu agak-agak sendiri sahajalah." Saya menyampuk dan kawan-kawan lain semuanya mengangguk setuju.

Tiba-tiba N (yang dah kahwin) pula bersuara.
"Memasak ni bukan susah. Selalunya sebelum berkahwin ramai sahaja perempuan yang tak reti masak, tapi lepas kahwin jadi pandai. Jangan risaulah."

Bila fikir-fikir balik memang berguna juga internet ini ye.
Lagi-lagi untuk suri rumah- suri rumah sepenuh masa yang mungkin kebosanan di rumah.
Nak tengok TV pun lama-lama muak juga.
Bila ada internet boleh mencari resipi-resipi masakan baru untuk menambat perut sang suami.
Silap-silap boleh jadi chef..
ahaha~
Itupun bergantung kepada kerajinan diri juga.
Kalau dah dasar pemalas nak masak,
last-last ajak suami makan di kedai.haiihhh~

p/s : suka lawat blog ibu-ibu yang sangat rajin kongsi resipi memasak. Ada juga mencuba resipi mereka =)

10 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics