Followers

Wednesday, July 7, 2010

Tips untuk Packing barang bila nak travel~

Siapa tak suka pergi jalan-jalan ataupun travel.
Bercuti di pulau yang indah sebagai tempat pelancongan menarik untuk melakukan aktiviti skuba diving ataupun snorkeling.
Ataupun memilih untuk pergi bershopping di luar negara seperti di Bandung ataupun Beijing.
Dan bagi yang beragama Islam mesti mempunyai impian untuk ke Makkah untuk menunaikan umrah atau haji.

Apapun tujuan travel perkara penting yang perlu dititikberatkan ialah apa yang hendak dibawa dalam luggage.
Bila sebut pasal travel sudah tentu akan banyak bergerak dan luggage yang ringan menjadi pilihan.
Bila luggage kena ringan maknanya barang yang perlu dibawa tak banyak kan.

haa..
Saya ada baca satu artikel menarik berkenaan tips untuk packing barang bila nak travel.
Saya ringkaskan sahajalah yea.

1) Jangan pakai lebih dari 2 persalinan dalam 1 hari.

Biasanya 1 pasang pakaian guna waktu siang manakala 1 pasang lagi guna waktu malam.
Rancanglah baju apa nak pakai pada setiap hari anda travel tu dengan menitikberatkan bentuk aktiviti yang anda lakukan dan juga keadaan persekitaran tempat itu.
Kalau persekitarannya sejuk, bawalah pakaian yang tebal sikit begitulah sebaliknya. Kalau buat aktiviti lasak, perlulah memakai outfit yang sesuai kan. =)

2) Pilih outfit yang boleh match dengan outfit yang lain.

Bawalah pakaian yang boleh mix and match dengan pakaian yang lain.
Contoh paling senang, seluar berwarna hitam atau putih boleh dipadankan dengan apa2 kaler baju. Seelok2nya bawa seluar hitam paling2 2 helai. Bila sehelai dicuci, ada back up sehelai lagi. (Jimat ruang lagi sebab tak perlu bawa banyak seluar).Bagi yang memakai tudung seeloknya bawalah baju-baju yang lebih kurang sama dan boleh dipadankan dengan tudung yang sama. (jimat ruang beg sebab tak perlu bawa tudung banyak2).

3) Pilih untuk bawa barangan mandi dan aksesori yang penting-penting sahaja.

Paling penting ialah berus gigi, ubat gigi, sabun, shampoo, shaver (bagi lelaki) dan sikat rambut. Tapi kalau tinggal di hotel, ubat gigi, berus gigi, sabun dan shampoo disediakan. So, better anda check tempat penginapan anda nanti ada atau tidak kemudahan itu. Kalau ada tak perlulah bawa. Jimat ruang beg lagi.

4) Kalau boleh bawa beg sekecil yang boleh.

Bila besar, kita ada sifat nak memenuhi ruang2 kosong tu dan bila dah penuh, baru terasa macam 'beban' pula luggage kita tu. So, bila bawa beg kecil, kita akan berusaha untuk mengurangkan barangan yang hendak di bawa selain ia akan jadi 'mudah dibawa' untuk kita.

Jangan sampai jadi macam ni sudahh...

5) Bawa barang keselamatan.


Barang keselamatan seperti ubat-ubatan, lampu suluh, charger henpon dan henpon jangan dilupakan. Semua itu memang berguna di saat2 berlaku kecemasan.


Ok, dah ready nak pergi travel?
Isk2, satu benda lagi jangan dilupa bila travel kel uar negara.
Passport!!
Kalau tak bawa memang travel kat airport sahajalah =)

Ready dengan luggage dan passport sebelum pergi travel.
Sebenarnya artikel tu tulis 4 sahaja tips.
Tips yang kelima tu saya tambah sendiri.
haha~
Tapi betul apa barang2 itu penting untuk di bawa masa travel.
Selamat bercuti!

Gambar semuanya didapati daripada google.

8 comments:

meoafzan said...

cik afzzan nk g mane?

nk ikut! :D

noor afzan said...

ahaa..
x ke mana lagi la..
duit nak simpan tuk bayar road tax kete.
berangan aja nih.=)

sonata anak kancil said...

bawa baju yang light aje...bawa bag kecik - dalam ade bag besar! sure akan menyopping - tak yah beli bag lagi....

alinac lover said...

tq2..tips ni pntg utk saya~

i love travel!

PrincessKawaii said...

Tips yang amat berguna.
thz for sharing :)

noor afzan said...

sonata..
ahaha..
betul2..
baju kena yang light2 kan.
baru tak lenguh badan ngusung beg.

alinac..
ur welcome dear.
i love travel too..
=)

PrincessKawai..
sama2.
=)

Salmia said...

tak pernah travel jauh2

mimie said...

good tips :)

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics