Followers

Tuesday, July 20, 2010

Tips untuk menyemarakkan cinta yang pudar!

Salam..
Hari tu saya ada bagi tips dating..
Kali ini saya nak share pula tips untuk menyemarakkan rasa cinta pasangan yang dah lama bercinta/berkahwin.

Biasalah.
Bila mula-mula bercinta semuanya manis.
Banyak cerita masing-masing yang nak dikongsi dan semuanya interesting sahaja.
Tapi bila dah lama, macam dah kering idea nak kongsi cerita.
Atau yang paling teruknya, masing-masing dah mula rasa bosan.
Rasa cinta tu makin lama makin pudar (itu perasaan sendiri sahaja sebab sebenarnya rasa cinta tu tetap ada cuma tak sedar sahaja.)

So, berbalik kepada subjek utama.
Biarlah saya kongsikan sedikit tips ini.

1) Kurangkan bercakap.

Bila kurang berbual maka akan kuranglah pertengkaran dan juga berselisih pendapat.
Bila kita kurang bercakap, kita akan lebih fokus untuk mendengar.
Makanya kita akan lebih memahami pasangan kita dari sudut yang berbeza dan berupaya untuk respond dengan positif.
Dan dia akan rasa dihargai. Kan romantik tu!

jangan sampai jadi macam ni pula bila bertengkar
2) Eye Contact.

Perasan tak?
Masa mula-mula bercinta dulu memang kalau boleh nak tengok muka pasangan kita setiap ketika. Lagi-lagi mata.
Tapi bila dah lama kenal, eye contact makin lama makin kurang. Kadang-kadang cakap tak tengok muka pasanganpun.
Orang kata dari mata turun ke hati.
Tapi kalau dah lama tak ada eye contact, tak ada apalah yang turun ke hati lagi..
Maka, keintiman hubungan tu makin lama maka berkurang.
betul tak?
So, cara nak semarakkan balik rasa cinta itu, eye contact kena improve la kan. =)

err..eye contact yang ini menakutkan
3) Penghargaan

Yang ini paling saya suka.
Masa mula-mula bercinta kita emang nampak yang cantik sahaja pada pasangan.
Semuanya indah belaka di mata tanpa ada cacat celanya.
Tapi, lama kelamaan barulah kita nampak keburukan-keburukan pasangan.
Makin lama makin banyak pula sikap-sikap pasangan yang menjengkelkan kita sehingga buat kita rasa bosan. Itu bahaya!
Cara nak menyemarakkan kembali hubungan ialah reverse kembali masa mula-mula kenal.
Positive! Fokus untuk kenalpasti ciri-ciri yang buat kita jatuh hati pada pasangan kita suatu masa dahulu dan hargainya. Jangan terlalu memikirkan kelemahan pasangan kita.
Buat sakit hati sahaja.
Ingat, setiap orang ada kelemahannya termasuk diri kita sendiri!

Cukuplah 3 tips yang saya berikan ini.
Harap-harap ia berguna untuk anda.
Semua orangpun berimpian untuk bercinta tak kiralah sebelum atau selepas berkahwin.

20 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics