Salam satu Malaysia.
Entah kenapa tiba-tiba sahaja hari ini nak share resipi sup tulang sempoi versi saya sendiri sebab saya yang masak.
agagaga~
Bagi yang tak pernah masak Sup Tulang mesti rasa macam 'gerun' sahaja bila suruh masak Sup Tulang.
Padahal tak sesusah manapun.
Mahu cuba?
Mari-mari saya ajarkan.
Ini cilok google punya. Tapi sebijik camnilah rupa masakanku.
Bahan-bahan sempoi yang diperlukan.
(bahan tumis)
Cara-cara masaknyapun paling sempoi saya bagi.
Haaa..
senang tak?
sempoi kan.ehehe~
Apa lagi.
Bolehlah mencuba.
p/s: air rebusan tu anggarannya macam ni, kalau tulang tu bila masuk periuk paras setinggi 5cm dari dasar periuk, maka air perlu dimasukkan sekurang-kurangnya paras setinggi 10cm dari dasar periuk. Macam separuh-separuh la kan. =)
p/s lagi: amaran keras!! : Rebusan tulang perlu disejukkan dahulu selepas direbus bagi mengelakkan kemalangan berlaku. Tindakan membuka tudung periuk terlalu cepat boleh mengundang bahaya. Kakak saya pernah melecur di bahagian peha kerana terkena percikan sup yang meletup keluar sebaik sahaja tudung dibuka akibat tekanan dalam periuk belum habis release.
Entah kenapa tiba-tiba sahaja hari ini nak share resipi sup tulang sempoi versi saya sendiri sebab saya yang masak.
agagaga~
Bagi yang tak pernah masak Sup Tulang mesti rasa macam 'gerun' sahaja bila suruh masak Sup Tulang.
Padahal tak sesusah manapun.
Mahu cuba?
Mari-mari saya ajarkan.
Ini cilok google punya. Tapi sebijik camnilah rupa masakanku.
Bahan-bahan sempoi yang diperlukan.
(bahan tumis)
- Bawang putih 3 ulas dipotong kecil-kecil.
- Bawang merah atau besar 4 ulas dipotong kecil-kecil juga.
- Bunga lawang 2 biji.
- Bunga cengkih 1 biji.
- kayu manis sebatang.
- buah pelaga 1 @ 2 biji.
- Halia yang dimayam atau diketuk.
- sup bunyut adabi (saya pakai yang ini daa..)
- Tulang sebagai bahan utama. (1 kg la anggaran)
- garam.
- ajinomoto.
- gula jika suka.
- kentang 2-3 biji.
- bawang goreng ikut suka.
- daun sup, daun bawang.
Cara-cara masaknyapun paling sempoi saya bagi.
- Mula-mula, tulang direbus dengan air yang banyak (air tu akan jadi sup).
- Rebus tulang sehingga lebih kurang setengah jam.
- Kalau direbus dalam periuk buat sup, eloklah disejukkan dahulu sedikit selepas direbus. (saya biasanya ambil masa 30- 40 minit untuk sejukkan. Lagi lama lagi bagus dong!)
- Tumiskan dahulu bawang putih dan bawang merah sehingga hampir garing.
- Kemudian masukkan pula bahan2 tumis yang lain.
- Tumis sehingga garing.
- Toskan sehingga minyak ditapis keluar.
- Masukkanlah sup bunyut, halia, kentang, carrot atau bawang potong jika mahu ke dalam periuk tulang yang direbus itu.
- Renehkan sehinggalah kentang, carrot dan bawang potong menjadi lembut.
- masukkan pula bahan yang ditumis sebentar tadi
- Masukkan garam, ajinomoto dan gula ikut suka.(Secukup rasalah.)
- Kemudian, tutup api sebelum masukkan daun bawang dan daun sup.
- Siap!
Haaa..
senang tak?
sempoi kan.ehehe~
Apa lagi.
Bolehlah mencuba.
p/s: air rebusan tu anggarannya macam ni, kalau tulang tu bila masuk periuk paras setinggi 5cm dari dasar periuk, maka air perlu dimasukkan sekurang-kurangnya paras setinggi 10cm dari dasar periuk. Macam separuh-separuh la kan. =)
p/s lagi: amaran keras!! : Rebusan tulang perlu disejukkan dahulu selepas direbus bagi mengelakkan kemalangan berlaku. Tindakan membuka tudung periuk terlalu cepat boleh mengundang bahaya. Kakak saya pernah melecur di bahagian peha kerana terkena percikan sup yang meletup keluar sebaik sahaja tudung dibuka akibat tekanan dalam periuk belum habis release.
16 comments:
WHOA!!! SUP TULANG IS MY FAVY KOO YANG. THANXXXXX. NK TRY WAT BILA ROH BIBIK RAJIN MERASUK JIWA AH NNTI..HAHA
suka suka suka!
macam sonang jo eh..'
hehe org bujang pun boleh buat ni...
hha,...
cik afzan kita ni suka memasak rupanya.. untungnye laki dia...
Labah-Labah Makan Ular ?
Hmm..suka ngan sup tulang..bestnya.. :)
pergh!!!! wajib try nie!!!! thanks....
ini sedap namenye
zie..
aahaha...
cuba jgn tak cuba..
=)
cikhel..
suka masak ke suka makan..?
ehehe~
Azmi..
brtul2..
sonang aje.
try le =)
rizal..
ahah..
cari le cecepat.
pastikan pandai masak aa..
=)'
Rinna..
moh mencuba resipi nih..
=)
sofia..
sama2..
=)
hentakbelipat..
ngeh2..=)
Kenapa gambar sup tulang yang ko amik dari google tu macam gambar sup ekor jer aku tengok. Hehehehe.
salam...
wah sup tulang....
sedap nyer...
sok kena carik kat bazar ramadhan nie...
senang ,x payah buat,,beli jer...hehehe.....
selamat menyambut hari merdeka...
grunge..
idk2..manade..
kuikui..
sup tulang ar bro.
heh~
lama menghilang grunge.
alizan..
alee..
cari kat bazar je..
tak ummph la kalau beli.
ahaha~
hahahaha kalo buat sendiri kang lain lak jdnya..kalo awk nk wat kan ok gak,hehehe
sup memang sedap, by the way Selamat Hari Merdeka
alizan..
oo..cenggitu ka..
ehehe~
sharinginfoz..
selamat hari merdeka!
sedapnya....
Post a Comment