Followers

Tuesday, August 3, 2010

Buah tampoi yang dicari-cari lebih sedap daripada dokong!

Pernah tak anda dengar berkenaan buah hutan yang sedap macam gambar dibawah ini.
Pernah tak anda tahu namanya.





Actually, sebelum ini sayapun tak tahu nama buah ini buah apa.
Tapi buah ini seakan-akan buah dokong cuma kulitnya lebih tebal dan keras.
Isinya bagi saya lebih sedap daripada dokong sebab dokong lebih kepada manis.
Manakala buah hutan ini lebih kepada masam manis.
Pergghh..tiba-tiba teringin (aiyark..dah macam orang mengidam pula)

Bila saya google nama buah hutan ini tampoi rupanya.
Dah sama pula namanya dengan nama wad sakit jiwa di Johor tu..
Buat saya rasa nak menyanyi lagu Romatika Di Tampoi nyanyian Salih Yaakob

"Taman Bahagia di Tampoi..
Membuat kita enjoy.."

Lihatlah isinya yang menggiurkan anak tekak ini.
Nasib baik belum ramadhan lagi.



Saya pernah makan masa kecil-kecil dahulu.
Tapi tahun lepas saya ada jumpa buah ini di jual di area Hulu Langat mengarah ke Sungai Congkak.
Banyak sangat gerai tepi jalan menjualnya dengan harga RM2 sekilo.
Masa itu saya ingat-ingat lupa sahaja akan keenakan buah ini.
Maka sayapun beli dalam 3 kg sahaja.

Bila bawa balik ke rumah, rupanya mak dan ayahpun suka buah ini.
Merekapun kata dah lama mencari buah ini tapi tak jumpa.
Kalau mereka tahu mesti mereka akan order berkilo-kilo banyaknya.

8 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics