Followers

Saturday, August 21, 2010

Berbuka Puasa ala-ala di Seoul Garden!

Semalam memang tak lekat depan PC ye.
Minta maaflah kawan-kawan sebab langsung tak menjengah blog-blog kamu.

So, apa yang bestnya semalam?
Satu sahaja saya nak cerita iaitu aktiviti berbuka puasa lah kan.
Almaklumlah sekarang ini kan bulan Puasa.
ehehe~

Nak dijadikan cerita, saya telah diajak oleh encik tunang untuk berbuka puasa di rumah kawannya.
Mula-mula planning nak pergi Seoul Garden tetapi malangnya full booked ok!
So, planning ditukar dengan berbuka puasa di rumah salah seorang member officenya di area Subang.
Katanya ada barbeque so saya telah membayangkan tempat bara di halaman rumah.
Typical barbeque style la kan.

Sampai sahaja di rumah member itu tak adalah pula tempat bara bagai di luar rumah itu.
Bersih suci sahaja halaman rumah dia.
Masuk sahaja dapur dah penuh meja dengan pelbagai bahan-bahan makanan yang ready diperap untuk dipanggang.
Ada 2 tempat panggang elektrik dan juga satu steambot pot elektrik .
Wah2..memang rasa bagai di Seoul Garden gitu.
Seafood, ayam, daging, sosej dan lamb memang penuh meja.
Belum masuk potato + mayonis yang superb sedap.
Air pula honey coconut sea + lychee yang baru sahaja di supply 1 tin oleh kami (sempat singgah Giant sebelum sampai rumah member itu) dan Nescafe panas..
Tapi disebabkan saya demam, tak dapatlah minum air itu.
Cuma minum susu HL (yang juga dibeli di Giant) dan juga plain water.
uhuk2..memang kena warning habis-habisan sebab takut demam makin teruk.

One of members yang kami panggil Kaklong tolong siapkan tomyam soup untuk steambot.
Air nescafe pun dia yang buatkan.
Air coconut sea + lychee pun dia yang buatkan.
Saya memang tak buat apa dah sebab semasa sampaipun semuanya dah hampir selesai.

Picture credited to Kaklong.
About 10 minutes sebelum berbuka,
aktiviti bakar membakarpun bermula.
Seorang lagi member, Furu paling rajin memasak barbeque.
Dia yang tolong bakarkan semua lamb yang ada.
Nampak dalam gambar inipun dia still lagi gigih dengan aktiviti membakar.
Suami tuan rumah pula (berbaju hijau gelap) tolong settle kan ayam, daging dan steambot.
Manakala Kaklong (yang duduk sebelah saya) tolong settle kan sosej.
Memang sangat banyak makanannya sampai kami terpaksa buat sesi sambung makan lepas maghrib.
Ditambah pula dengan dessert Choc moist Cake hand made + vanilla ice cream yang disediakan tuan rumah, Kak Farah Anita (berbaju hitam) sebagai penutup.

First time buat memang jadi macam kat bawah ini sempat memang betul-betul ikut recipe internet kan.
Second time baru boleh budget ingredients yang perlu ditambah/dikurangkan.


kek terlebih cir mungkin sebab terlebih choc.

Tapi tetap kutelan jua sebab sedap tu. Lagi-lagi bila ditambah aiskrim walaupun tak mampu nak habiskan semua.
Semua makanan itu buat kami semua jadi macam ular sawa kekenyangan.
Sebelum pulang, layanlah borak-borak sampai hampir pukul 10 malam untuk redakan sedikit perut yang terlebih kenyang.

Oleh kerana banyak sangat lebihan makanan, Kak Farah offer tapau lamb dan ayam yang dah siap bakar itu.
Memikirkan family di rumah, saya pun terimalah.
Sampai di rumah, terus saya bagi kepada abang saya.
Dan saya yang dah terlampau letih terus tidur.
Bangun pukul 4.25 pagi baru Isyak.
Isk2...

Bila ditanya mana lamb dan ayam barbeque semalam, katanya sudah habis dimakan.
Sedap katanya. Ayahpun turut join habiskan lewat malam tadi.
Memang betul-betul Seoul Garden ini.
haha~

p/s : picture cake from google

23 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics