Followers

Friday, September 3, 2010

Resipi Ramadhan : Sardin Masak Kuah Simple!

Last week, bangun-bangun pagi sahaja rasa macam hampeh.
Sebab tak ada lauk untuk buat bersahur.
Yang ada cuma daging goreng.
Apa barang daging goreng sahaja. Mana lalu kan?
So, fikir punya fikir resipi yang paling mudah dan cepat masak dengan tak perlu nak lembutkan ikan/ayam/daging dalam fridge tu saya teringat Sardin dalam tin.

http://3.bp.blogspot.com/_TzvpyhtMJx4/SWX6zU4ylUI/AAAAAAAAALw/8KUMrMt8uqk/s400/sardin.JPG
Inilah rupa Sardin dalam tin yang saya selalu buat masak!

Ahaaa..dapat idea untuk masak Sardin Masak Kuah.
Sebenarnya sayapun tak tahu nak bagi nama best untuk resipi kali ini.
Sebab cara masaknya macam masak sup gitu.
Tumis bahan lepas itu masukkan air =)

Memang mudah.
Semudah A.B.C dan secepat 10-15 minit boleh settle.

Bahan-bahan yang diperlukan.

First, bahan tumisan;

  1. Minyak dalam 2 sudu besar.
  2. Bawang putih 3-4 ulas.
  3. Bawang besar 3 ulas.
  4. Cili api dalam 6 biji.
  5. Halia (kalau nak la. Saya tak bubuh!).

Second, bahan utama;

  1. Air.
  2. Sardin dalam tin (2 tin besar) -saya pakai ayam brand punya!.
  3. Bawang Holland sebiji dipotong kasar.
  4. Air asam jawa (sukatan asam jawa sebelum dicampur air kalau dikepal sebesar bola pingpong).
  5. Garam.
  6. Gula.
  7. Aji.

Tengok bahan-bahanpun dah nampak mudah kan?
Kan saya dah habaq maiii..

Ok, cara nak masak macam mana pula?

  1. Tumiskan bahan tumisan menggunakan api yang sederhana sehingga bau wangian naik mengharum.. (terus tumis dalam periuk ok. )
  2. Masukkan bawang potong kasar dalam periuk (jangan tutup api ye)
  3. Bila dah agak lembut, masukkan sardin dalam tin dan juga air secukup rasa.
  4. Bila dah rasa sebati, masukkan air asam jawa secukup rasa.
  5. Bila dah hampir masak (dah menggelegak sikit-sikit tu), masukkan pula garam dan gula secukup rasa.
  6. Bila dah menggelegak tak hingat, slow kan api dan masukkanlah aji kalau mahu.
  7. Kacau sehingga sebati.Tutup api.
  8. Siap!

Pagi itu memang mereka makan sardin masak kuah sahaja.
Sebab ada balance, bawa ke waktu berbukapun diorang pilih sardin masak kuah itu juga.
Dan semalam mak saya request untuk buat lagi.
See.. memang sedap!
Senang pun senang. Hanya 7 step sahaja diperlukan =).
So, selamat mencuba!

p/s: Kakak saya semalam berbuka puasa di rumah, Bertambah nasi sampai 2 pinggan sebab penangan Sardin Masal Kuah.hehe~

p/s lagi : Kalau masak setin sahaja, pandai-pandailah bahagi dua bahan2 itu ye..=)

20 comments:

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics