Followers

Friday, September 17, 2010

Raya Aidilfitri 2010 : Jumaat&Sabtu kena kerja dan Open House tak sengaja semalam!

Salam Satu Malaysia.
Salam Hari Jumaat.

Hari ni first day kerja selepas bercuti selama seminggu.
Memang fresh tapi kena kerah tenaga sikit untuk tune balik mood cuti kepada mode kerja.
Yang pilunya, esokpun kena kerja.
Bila sabtu Raya kena kerja maka banyaklah rumah terbuka yang terlepas untuk dikunjungi.
Ada seorang member sekolah buat majlis kahwin belah dia (dia seorang lelaki) sabtu itu.
Maka dengan rasa tak bestnya saya minta maaf tak dapat menghadiri majlis.
Sedangkan dulu saya yang beriya tanya bilalah nak buat majlis belah dia sebab belha perempuan jauh nun di utara dan memang tak pergilah kan.
Lagipun, boleh combine dengan reunion kecil geng sekolah dulu.

Memang tak best kan bila kena kerja hari Sabtu di musim Syawal ini.
Sebab biasanya Sabtu dan Ahad inilah orang nak buat rumah terbuka.
Mana ada orang buat Rumah Terbuka weekdays kan.
Serupalah macam situasi majlis kahwin yang tak mungkin akan dibuat dalam bulan Ramadhan.
Bulan untuk lipat gandakan ibadat.
Memang boleh kalau nak buat lepas Tarawikh tapi macam tidak kena pula kan.
Isk2..

Semalam sempena Hari Malaysia, keluarga saya ada buat makan-makan sikit untuk saudara mara.
Tapi memandangkan ramai yang tak jadi datang atas sebab tertentu, maka memang berlebihan amatlah makanan yang kami masak itu.
Budget yang datang satu bas tapi yang datang satu kereta sahaja.
Apa macam?
asalnya ada satu kereta lagi mai. tapi time ni dah balik.

Terus saya kerahkan tenaga call kawan-kawan yang berdekatan rumah untuk jemput datang makan.
Kami buat lakse kelate dengan bubur kacang perisa durian.
Tetapi masa memang tak kena sebab dah lepas zohor baru jemput.
Semua bagitahu sudahpun makan dan ada urusan lain.
My sis siap post di wall facebook dia untuk jemput orang datang makan tetapi seperti yang dijangka memang tak ada seorangpun kawan dia yang dapat datang.
Lagipun semalam cuti.
For sure semua orangpun dah ada planning sendiri kan.
Yang meramaikan majlis ialah rakan-rakan abang dan adik lelaki saya.

dari kiri, abang ipar, kawan abang merangkap classmate ku dulu dan yang bertopi my big bro.

Merekapun tinggal berdekatan dengan rumah kami.
So, panggil sahaja terus sampai.
Nasib baik one of my old fren sudi juga datang.
Dia datang lepas maghrib dan merupakan tetamu terakhir kami.

Nor datang dengan maknya dan adik bongsunya nabiyah (panggil baby ok!)
oh ya, dorang ni family member taz.
Bila tanya mana taz, kakak dia,Nor kata dia pi beraya tempat lain.


mak saya dengan mak nor sedang bersembang. Maklumlah lama tak jumpa.
padahal rumah dekat benau. Jalan kakipun seminit dah boleh sampai.
wajib ada picta dengan old best fren. zaman kanak2 riang panjat pokok gajus sama-sama.
Susah nak jumpa sebab dia still study kat Perak.

Kesilapan yang kami buat ialah buat makanan kelantan.
(aleee.. plan nak jamu makcik pakcik sedara mara tapi tak kesampaian)
Ramai kawan-kawan abang dan adik pelik dan kata tak reti nak makan lakse kelate itu.
Kami yang memang berdarah kelantan tidak ada masalah untuk makan tapi tidak bagi orang luar.
So, tahun depan kena buat laksa penang gamaknya.Sure semua orangpun suka!

Kalau ikutkan, lagi mudah memasak kuah laksa penang sebab tak perlu guna santan.
Penat woo tangan memerah kelapa untuk buat kuah lakse kelate tu.
Dah la berbesen-besen kelapa parutnya.
Lenguh tangan eden.

p/s : adik saya cakap lain kali buatlah nasi lemak ke, nasi ayam ke buat menu open house.

lagi p/s : dah raya ke 8 baru dapat kad raya. Thanks Joe for the first and last kad raya I received for 2010! tahun depan saya balas ok. hak hak

23 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics