Followers

Sunday, September 5, 2010

Bulan Puasa : Berhabis beli biskut raya tahun ini!

Tahun ini entah macam mana budget habis pada kuih raya sahaja.
Heh heh..
Makanan..makanan..
Rasa nak ganti 'duit raya' dengan bagi 'kuih raya bungkus' pada anak-anak sedara nanti.
Buleh tak?
(ahahahaha..mesti dorang takmo. kehkeh!)

Mula-mula saya decide nak mencuba beli biskut Mama Hanis Zalikha, NaniRostam.
Awal bulan puasa itu hari baru dapat tahu yang mak dia memang ambil tempahan biskut raya.
Memang jenis-jenis kuih rayanya pelik-pelik sikit tapi macam sedap.
(err..sebab tak pernah rasa kan)
Tapi tak beragak beli sampai 5 jenis.
Terbanglah duitku di situ.
hoho~

Sekejap lagi petang sikit nak pergi ambil biskut tu sebab sudah siap katanya.
Lagipun Kak Nani dah bagitahu nak minta semua pembeli ambil biskut tu paling lewat hari ni.
So, saya pergipun memang dah last minute la kan.
Apa biskut yang saya beli pada dia eh?
Itu akan saya reveal bila dah selamat biskut-biskut tu di 'collect' ok.
nyum nyum (err.tiba2 pula..mana boleh makan..puasa daa..~)

Kemudian saya beli lagi 3 jenis biskut dengan officemates.
Tak beragak sampai 3 jenis.
Itu belum masuk Rempeyek, kerepek pisang, tiram, dan juga tak lupa dodol mamamanja.
Tahun lepas ada beli, tahun ini mesti beli.Sebab sedap!
ngeh2..=)
Kakak pula minta saya tempat brownies size besar (12 inci x 12 inci) untuk raya juga.

Masalahnya beli kuih muih raya banyak-banyak pun tak guna sebab raya pertama sahaja kami beraya di rumah.
Raya ke 2 sampai ke 4 kami balik kampung.
adoyai~
Tapi rumah kami memang tak pernah tinggal tak berorang.
So, abang atau adik akan jadi 'jaga' la.
Sebenarnya yang paling penting 'jaga' si kucing kesayangan sahaja pun.
Sebab dia bukan macam kucing lain yang boleh makan apa sahaja.
Dia cuma makan Friskies sahaja.
Dan masalahnya pula Frieskies tu pula kegemaran kucing-kucing di luar sana (banyak kucing liar tinggal di halaman belakang rumah saya).
Kalau tinggalkan makanan untuk dia di luar, memang akan habis dalam masa sekejap sahaja sebab dah dimakan kucing-kucing liar.
Esok dan lusanya, dia nak makan apa kan?
Sudahnya, kena ada orang la juga untuk jaga 'makan' dia.
Kami tak reti nak hantar kucing untuk dijaga orang.
Dan kucing kami inipun tak suka dengan orang luar.
haiihhh...Susah juga jaga kucing 'Friskies' ini kan?

Sorry, off topic sebentar.
So, kalau rasa-rasa macam nak makan kuih raya, bolehlah datang rumah.
Duit raya tak disediakan ye untuk yang berumur lebih 12 tahun.
Tapi duit raya dan kuih rayapun limited sahaja.
Kira macam First come First serve siapa cepat dia dapat la konsepnya.
Ada faham?
Ceh, macam ada sahaja yang mahu datang.
Rumah terbuka?
ooo...hari-hari kalau ada orang kat rumah tu, terbuka la tu.

16 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics