Followers

Friday, February 26, 2010

Best ke jadi Engineer ni?

kenapa typical engineer kena pakai topi keselamatan dan tengok plan? saya tak macam ni pun.
Picture credited to http://www.thecolor.com/

Salam semua..
Dulu masa kecil, saya punya cita2 nak jadi cikgu..
Sebab, saya nampak kerja yang ada hanya cikgu.
Maklumlah dunia hanay di sekolah..
haha~

Tapi, bila besar sikit dan dah masuk alam menengah saya mula tukar plan..
Jadi cikgu ni bukan tak best tapi macam tak kena dengan jiwa..cehh~
Tambah2 bila tengok susah payahnya cikgu2 nak handle student bermasalah..
Mulalah saya fikir nak jadi lain..
Mula nak jadi peguam..(sampai form 2)
Lepas itu tukar pula kepada ahli arkeologi sebab saya suka pula subject Geografi dan Sejarah..
Tapi, bila masuk form 4 saya ambil sains stream (except bio) + akaun..
Saya mulalah suka nak jadi accountant (konon2 la)

Tapi, dah takdir pula.
Saya apply matriks untuk course account tapi dapat Physic Science..
Serius, masa mula2 belajar Fizik dan Kimia secara extreme dulu saya amat2lah tak berminat..
Hasilnya first sem amat memalukan..
Room mates saya ada 3 orang..
Semua scorer..3.5 and above..
Saya? 3.12 (ok lah daripada below 3.00 kan)

Masuk sem 2 saya belajar terima hakikat.
Dan mula minat pada 2 subjek tersebut..
Memang berusaha keraslah masa itu..
Saya dah mula tercari-cari cita2 sebenar saya..
Saya cuma ada 2 choices of courses that suit me based on 1st sem result tu..
(berdasarkan kepada carta yang dikeluarkan universiti masa pameran U di matrik saya tu..)
First is Science (Kimia or Physic) or Engineering (Mechanical or Civil)..
Range for Electrical and Electronic kalau tak silap kena 3.30 and above..
So, masa isi UPU, saya apply course2 tersebutlah..
Berkat usaha keras, sem 2 saya dapat 4 flat (alhamdulillah..)
Masa tu matrik hanya 2 sem sahaja (tak macam sekarang..)

Saya dapat masuk UTM course Engineering (Mechanical)..
Starts from that, saya tahu sayaperlu jadi Engineer..
Ya, Engineer..
Dan after habis belajar, memang saya jadi engineer..
Tapi, best ke jadi engineer..?
Actually, Engineer ni memang kena kuat dari segi technical..
Tapi sebenarnya jadi engineer ni tak sehebat doktor, lawyer atau accountant lagi2 dari segi salary..(bagi sayalah..lain orang lain pandangan k..=))
Nama memang gempak...
Tapi tanpa engineer tak adalah kereta, mesin basuh, PC, TV dan lain2..
betul tak?

Dulupun masa kecil2 saya cukup teruja dengar orang yang kerja engineer..
Rasa sangat gempak sangat..
Sampai rasa macam tak confident pun untuk jadi engineer..
Sebab itu tak pernahpun terlintas di hati masa dulu2 nak letak cita2 jadi engineer..
Tapi at last jadi juga..=)

4 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics