Followers

Sunday, July 12, 2009

Blood Donation -Phobia to Addicted..

Dulu masa belajar saya cukup takut bila dengar pasal derma darah..
Terfikir tidakkah ia menyakitkan..?
Tidakkah ia mengganggu kesihatan?..
ye la..darah keluar satu bag..
Cedera sikitpun dah pening kepala la..lemah la..
apetahlagi satu bag darah kuar..
huhu~

Tapi bile dah besar sikit.(masa kat U la nih..)
Ada la keberanian sket..
Lagipun bila pikir logik..tiada orangpun yang sakit teruk lepas derma darah..
tak ada lagi orang yang hilang nyawa sebab derma darah..
bak kata member saya..
"Derma darah je..bukan derma dara.."
ngeee~
Jadi dengan semangat berkobar-kobar..
Ditemani teman depan bilik dulu..(tak ada room mate sebab duk bilik single..)
Try la pergi derma darah..tak jauh pun..jalan kaki je dari bilik-bilik kami..
Isi la borang bagai..
lepas itu check darah..
Alahai.x lepas..hemoglobin rendah..
Terus pudar semangat nak derma..
Tiap kali ada program blood donation mesti x mau join dah..

Bila dah besar banyak..(ah abes belaja..n dah kerja..)
Rasa cam ada semangat ingin mencuba nasib..
Company ada buat sesi medical check up bulan 6 lepas..
Masa tuh tekanan darah rendah dari normal..
Then, ada program derma darah pulak awal bulan 7..
Walau apapun ,saya letak juga nama untuk menderma..
Nak dijadikan cerita, sehari sebelum tu saya pergi klinik.
Doktor bagitau saya kurang darah.
Saya tanya kalau2 saya ada peluang tuk derma darah ..
tapi jawapannya mengecewakan..
adei~
So, memang saya tak derma la darah keesokannya.

Tapi dek semnagat yang berbaki tu..
Saya tetiba bertekad tuk pergi derma darah juga pada hari terakhir program tersebut..
Saya siap dah makan kerang banyak2 pagi tuh..
Lepas tu saya pergi la isi borang..ambil sampel darah..
n the check tekanan darah..(tempat paling scary..)
jeng3..akhirnya tekanan darah saya NORMAL..
Saya boleh derma..
MALAYSIA BOLEH..Sayapun boleh la kan~
hehe~

Akhirnya darah yang mengalir dalam tubuh ini dapat dimanfaatkan oleh oang lain yang memerlukan..
Anda bila lagik?

Baik la.
Saya tunjuk sikit proof yang saya telah donate darah saya hari tu..
Mari lihat..


Tertarik dengan benefit tuk penderma darah..
Dapat buat rawatan percuma selama 4 bulan~(ni tuk 1st timer jer..)
Lagi banyak derma, lagi banyak la benefitnya kan..
Lagi banyak derma, lagi banyak yang dapat dibantu..
itu yagn paling utama..

15 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics