Followers

Monday, October 25, 2010

Tips Blogging : Hari Mencuba Benda Baru [ Window Live Writer]

Minggu lepas saya ada buat entry pasal bengang sama blogspot yang hilangkan entry yang penat-penat saya taip panjang. Lepas itu ada 'tangan' yang jadi superpower penyelamat hulurkan bantuan. Kak Dahlia suggest kan guna Windows Live Writer (WLW). Serius cakap itulah first time saya dengar pasal WLW. Sebelum ini pernah dengar pasal Windows Life Messenger sahaja. Yang sama macam Yahoo Messenger tu.

Apa kebendanya WLW itu?

WLW ini ada 4 fungsi seperti yang diterangkan di website..

Fungsi pertama ini memang menarik. Boleh publish entry kita itu ke hampir semua bog service termasuklah wordpress dan Blogger (yang paling glamour la ini).

Sama macam melalui blogger.com atau wordpress.com, kita boleh preview apa yang kita buat dalam entry sebelum publish. Sama sahaja sebenarnya.
Boleh upload photos and videos dalam entry kita itu. Lepas itu kita boleh edir border dan effect style yang kita mahu pada gambar/video itu bila publish nanti. cool kan!


Ada macam-macam plug in lain yang boleh kita muat masuk termasuklah daripada facebook, flickr dan juga website lain.

Sebenarnya saya baru sahaja dalam process install WLW ini. Buat masa ini baru 40& completed. Ada 60% lagi to go. So, tak boleh nak komen panjang lagi sebab belum cuba. Tapi menurut Kak Dahlia beza WLW dengan blogger.com/wordpress.com ialah WLW boleh di update tanpa perlu online.

Nak cuba juga ke?
Link download ini pula jumpa di blog ayie. Thanks ayie for sharing.
Meh-meh download free software di SINI untuk yang pakai Windows XP macam saya.
Untuk yang power rangers yang guna Windows 7 boleh download di SINI.

Semalat mencuba!

12 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics