Followers

Tuesday, October 19, 2010

Karenah Segelintir Orang : Kerana "Salah nombor. Sorry"

2Isu hari ni agak panas bagi saya sebab nowadays terlalu ramai orang yang karenahnya tak melambangkan ciri-ciri orang yang Islam. Mana taknya kalau membahasakan orang dengan perkataan yang kurang sopan kerana isu remeh temeh.

Baru-baru ini masa saya ke kenduri kahwin kawan sepermainan masa kecil. Alaa, yang saya cerita kelmarin. Kalau tak hingat dan nak refresh balik bolehlah klik SINI.

Alkisahnya adik pengantin ini bestfren saya dan kami sebaya. Jadi nak dijadikan cerita number dia selalu bertukar dan dalam henset saya itu ada 3 nama dia dengan number yang berbeza. Saya tak nampak dia langsung masa majlis itu. Jadi, sayapun taip mesej untuk hantar pada dia bagitahu yang ku tengah makan nasi minyak dan tanya mana dia berada ketika itu. Tapi dek kerana ada 3 number dalam henset itu sayapun sendlah ke semua number itu. Kira confirm-confirm lah salah satu number itu number dia kan. Tanpa fikir banyak saya tekanlah butang SEND.

Sekejap sahaja dah ada balasan daripada number 012 dia. Tapi jawapan macam pelik.
"sape ni"

Sayapun rasa macam kecik hati sebab ingatkan member ini tak save number saya dalam henset dia. So, sayapun reply pendek.
"Afzan.. kecik hati.."

Tak lama lepas itu dapat mesej lagi.
"Afzan mana pula ni"

Oh my..memang sahlah saya tersilap number. Yang peliknya kenapalah tak dapat reply langsung daripada member sebenar saya. Saya dengan rasa bercampurpun reply;
"salah number. Sorry."

Kuingatkan dah tak ada reply rupanya dia reply. Tapi meman terus mendidih sahaja saya bila baca. Simple. Hanya satu perkataan, Tapi menusuk beb.
dia balas "panta*"

Patah selera saya nak makan nasi minyak. Punyalah sopan santun ayat mesej saya. Tak ada langsung yang berbaur kurang sopan tapi dia balas macam gitu pula. Buat kawan-kawan ini satu peringatan buat anda.Jangan jadi macam budak no 012 tu. Bersangka baiklah dan berbuat baiklah dengan orang selagi orang itu tak buat jahat pada kita. Janganlah buat macam itu sebab cuba korang bayangkan kalau yang dapat mesej itu makcik-makcik, pakcik-pakcik. Sudah tentulah anda akan direject awal-awal untuk buat menantu (selingan je. Tapi kalau ku pun ku reject. Menantu hantu..grrr..). Macam mana pula kalau orang yang hang(panggilan untuk si polan 012 mesej) itu terasa hati sampai mati tanpa sempat hang nak meminta maaf? Macam mana kalau hang mati sok amalan hang tergantung antara langit dan bumi hanya disebabkan ini? Di akhirat kelak macam mana pula hang nak cari orang yang hang sakitkan hati itu untuk minta maaf sebab orang itupun hang tak kenal kan? Macam mana? Fikirlah sebelum berbuat sesuatu yang tak baik.

Tak tahulah kenapa saya emo sangat pasal ini. Memang kecil sahaja problemnya bagi sesetengah orang tetapi akibatnya yang ditanggung besar tanpa disedari. Kalau buat dosa pada Allah SWT, kita boleh minta maaf, minta ampun dan bertaubat nasuha direct tapi kalau dosa pada orang lagi-lagi orang itu kita tak kenal macam mana?, kita kena selesaikan hutang itu dengan 'orang yang kita buat dosa' itu sahaja. Kalau tak sempat minta maaf di dunia terpaksalah cari di padang masyhar sampai jumpa. Ini samalah kes dengan menfitnah.

Saya bukan baik sangat tapi bab2 adab dengan orang ini memang saya jaga betul.

32 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics