Followers

Wednesday, October 6, 2010

Cabaran Menyelongkar Kebenaran ke 5 : Something you hope to do in your life.

Punyalah lama tertangguh menyudahkan Cabaran 30 Hari Kebenaran Jard ini. Sempat settle kan 4 sahaja sebelum Ramadhan. La ni baru ada masa nak sambung. hehe~

Task ke 5 ialah "Something I hope to do in my life"?
Ini boleh dikatakan cita-cita la kan dalam bahasa mudahnya.Kalau ikutkan dalam kepala ini ada macam-macam nak buat.Dan pastikan benda-benda realistik sahaja. Kalau ikut imaginasi rasa macam mahu jadi SuperWoman takpun memiliki makhluk comel bernama Doraemon.
Sudahlah, berhenti bermimpi. Back to reality.

Kalau mahu di list kan memang panjang berjelalah.
Tak apa, kusenaraikan 2 sahaja ya di sini;

Pertama : of course mahu berkahwin dengan insan tersayang.
http://www.azwananuar.com/images/blog_cincin2.jpg
Berkahwin. Tipulah kalau ada yang kata tak pernah terdetikpun rasa nak kahwin.

Dengan usiaku yang dah masuk suku abad (woops, macam tua sangat sebut abad kan?), sudah tentulah ku yang masih bujang trang tang tang tapi sudah tak available ini mahu berkahwin. Sedangkan budak sekolahpun dah pandai bercinta dan bermimpi berkahwin dengan orang yang mereka suka apatah lagi ku yang sudah lama tak pegang buku, buat assignment dan pergi jawab paper exam. Ku harap kumampu menyempurnakan diri untuk menjadi seorang isteri dan seorang anak menantu yang baik kelak.

Kedua : Menjejakkan kaki ke Makkah.

Sebagai seorang Islam yang berpegang kepada Rukun Islam, wajiblah kita untuk menunaikan haji bila berkemampuan. Ya, sayapun mahu juga.
http://www.pak-times.com/wp-content/uploads/2008/05/baby-in-makkah-12.jpg
adik kecil inipun mahu buat haji apatah lagi diri ini.

Lambaian Kaabah menggamitku tapi kuperlu persiapkan diri sendiri yang serba kekurangan daripada banyak segi. Amal ibadah kena dilipat gandakan. Kena belajar seimbangkan melayan internet (mainly blogging dan FB), family, tunang (kalau dah kahwin, suami) dan juga diri sendiri (including amal ibadat). Kupernah berazam untuk membaca AlQuran sekali setiap hari tapi memang belum berjaya. Bulan Ramadhan sahaja berjaya. Setakat ini cuba istiqamahkan membaca Al Mathurat tiap-tiap pagi. Itu sahaja yang terdaya. Lemah betul hambaMu ini ya Allah.

Kalau ikut ada lagi seperti mahu buat seperti mendapatkan kerjaya yang kubetul-betul minat, melancong ke eropah bersama orang tersayang, membuang tabiat yang bukan-bukan seperti nervous tak tentu pasal bila kena cakap depan orang ramai dan degil tak bertempat. Menjadi manusia yang lebih sensitif terhadap perasaan orang-orang sekeliling.

Kan saya dah cakap, selagi saya tak berhenti selagi itulah bermacam-macam benda yang saya nak buat dalam hidup. Tapi apapun yang saya mahu lakukan dalam hidup ini saya berharap apa yang saya lakukan dapat memberi manfaat di dunia dan semestinya juga bermanfaat untuk kehidupan yang kekal abadi akhirat kelak.
http://mohdfais.net/wp-content/uploads/2010/01/matlamat.jpg
apapun yang hendak dibuat mesti ada matlamat

Ya, kena tetapkan dalam hati apa sahaja yang kita lakukan bermatlamat mendapatkan keredhaanNya. Barulah kita rasa akan ditiupkan kekuatan untuk menjayakannya.

16 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics