Followers

Saturday, December 12, 2009

HALAL KE HARAM?

Picta credit to : www.hamizul.com

Sekarang ni kita banyak email ataupun post blog2 yang beritahu pasal keraguan keHALALan sesuatu makanan yang diiktiraf halam oleh JAKIM..

Contoh macam Pau Ahmad, Coklat berjenama, bekalan ayam segar, kedai coffee, kedai mamak dan macam2 lagi yang sayapun tak berapa nak ingat..
Kadang2 email spreading membongkar pasal cerita2 yang kita sendiri tidak tahu akan keSAHIHannya tanpa penjelasan secara terbuka..

Soalnya sekarang yang mana satu yang patut kita ikut sekarang..?
JAKIM or email spreading yang tak tentu lagi hujung pangkalnya..?
Makin banyak email diterima, makin banyak makanan yang diragui walaupun buatan tempatan..
Kalau buatan oversea memang lagi susah nak identify keHALALannya kan?

Ayam segar di 'was was' kan..
Ada yang cerita ayam tak disembelih betul2..
Ada yang cerita ayam dilemaskan..
Ada yang cerita ayam mati kepanasan..
Aduh..
Ataupun ikut cadangan sesetengah orang beli ayam organik..
(teringin gak nak makan ayam organik nih..sedap ke ek?)

Lepas itu dengar khabar lagi Old Town Coffee pun tak tahu status keHALALannya..
Memang saya tak pernah nampak logo halal dipamerkan di restoren itu..
Tapi pengunjung islam ramai juga..
(saya pernah masuk makan di situ 2 tahun lepas tapi memang sekali itu sahaja..bila perasan kekaburan status HALAL restoren tu saya dah tak pergi..=)
Kenapa Old Town tak letak sijil halal JAKIM kat ruang kedai ye?
Kalau anda suka ke Old Town, cuba check kalau2 dorang ada selit2 or sorok2 sijil ni..
Manalah tahu sekarang dah dapat..
Kalau ada sijil barulah selamat..fuhhh~

Banyak lagi sebenarnya..
Bila terlalu banyak information begini..
Saya cuba berpegang kepada JAKIM sahaja..
Sebab tanggungjawab menentukan keHALALan sesuatu itu adalah di bawah tanggungjawab mereka..
Kalau HALAL kata mereka, HALAL lah bagi saya..
Kalau HARAM kata mereka, HARAM lah..
Kalau mereka menipu status HALAL atau memutarbelitkan kebenaran, maka mereka yang bakal menanggungnya kelak..

p/s : rasa nak makan nasi bersama sayur dan seafood sahaja..(terbukti HALAL kalau masak sendiri)

12 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics