Followers

Tuesday, November 17, 2009

Beli perabot?

Kalau nak kahwin and nak duduk rumah sendiri..
Sama ada menyewa ataupun rumah beli..
Mesti kena beli perabot baru kan?

Apa barang2 asas yang perlu ada untuk memulakan hidup sebagai suami isteri..
Pertama sekali kita bahagian ikut ruang yang penting..
Ruang bilik tidur, Ruang dapur, Ruang Tamu dan Ruang makan dan toilet..
(rasanya 5 inilah yang paling mustahak..)

Untuk yang pertama tu..
Bilik tidur..
Apa yang kena ada..
1) katil..(complete with tilam, cadar, selimut dan bantal..)
2) meja solek..(untuk sang isteri la kan..kena ada at least 1 laci dan 1 cermin)
3) kerusi meja solek
4) Almari pakaian
6) kalau lantai itu simen, better ada karpet @ tikar
7) kipas dan lampu yang mencukupi

yang kedua..
Ruang dapur..
1) meja untuk letak tong gas dan dapur memasak..
2) tong gas..
3) dapur memasak..
4) kuali at least 1
6) periuk nasi..
7) periuk biasa..
8) water heater @ cerek
7) pinggan, mangkuk, sudu, garfu, pisau, lapik pemotong, senduk, penapis, teko, jag, cawan, gelas..
8) rak atau laci untuk letak barang di 7)
9)peti sejuk
10) tong sampah..
11) etc..(apa lagi ek?)

yang ketiga..
Ruang makan..
1) set meja makan..
2) alas meja..
3) ada lagi ke ye?

yang keempat..
Ruang tamu..
1) meja tv..
2) sofa set dengan meja kecil..
3) karpet..
4) tv, radio, dvd player, astro decoder( kalau nak tgk astro)..
5) etc

yang kelima..
toilet..
1) cermin..
2) mesin basuh..
3) tempat letak sabun, colgate, shampoo, facial cleanser dan berus gigi..
4)etc..

Dan paling penting semua tingkap itu biarlah ada langsir..
Kalau nak wangi je rumah itu pakai la pewangi rumah..
Untuk karpet, kena ada vacuum cleaner..
Untuk lantai kena ada penyapu..dan penyodok..
Kena sediakan juga tempat menjemur pakaian yang basah lepas dibasuh..
Kena juga ada seterika..dan iron board sekali..

err..
Sebenarnya kami baru balik daripada membeli perabot for my sis wedding semalam..
itu yang tiba2 terfikir pasal ini..
dan share lak kat sini..
Ada tak pape barang penting yang saya lupa nak tepek kat sini?
Banyak juga kan yang kena disediakan..
huhu~

9 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics