Followers

Wednesday, July 6, 2011

Kantin sekolah

Dulu..

Setakat 50 sen boleh enjoy. Pergi kedai boleh dapat Ais krim Malaysia 2 batang dan gula-gula segenggam. Kalau pergi sekolah boleh dapat bihun ataupun nasi lemak yang dimasukkan dalam plastik jernih di waktu rehat. Cukup kenyanglah untuk kanak-kanak ribena macam kami. Kalau beli air sirap seplastik boleh dapat balance lagi 30 sen. Simpan pula untuk esokannya. Takpun tunggu pula pakcik roti bawa motor. Boleh beli keropok dengan harga 10 atau 20 sen sepeket.Sekarang..

Setakat 50 sen apa boleh dapat. Kuih 3 keping paling kurang 1 inggit. Itupun tak sedap mana. Kalau ada 50 sen boleh dapat sekeping kuih sahajalah dan balance 20 sen buat beli gula-gula 4 biji. 4 biji sahaja. Ais krom Malaysia saya tak pasti pula berapa harganya sekarang. Nak makan nasi lemak atau bihun, paling kurang kena ada 80 sen (harga kantin mungkin?) ataupun 1 inggit. Itu baru nasi, belum air. Kalau air sirap, mungkin paling kurang kena ada 50 sen (ada lagi ke harga macam ini?). Kalau gerai tepi jalan atau pasar malampun charge 1 inggit segelas kan? Paling kurengpun anak-anak zaman sekarang kena dibekalkan belanja 2 inggit sehari kan.Padahal beza berapa tahun sahajapun jarak dulu dengan sekarang itu.Dulu = sekolah zaman 1990an.

Sekarang – sekolah zaman 2010anLebih kurang 20 tahun sahaja jarak usia tapi bezanya memanglah amat besar. Ini baru cerita pasal basic. Harga makanan di kantin. Cuba kita bayangkan 20 tahun akan datang punya harga pula. Huh!

6 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics