Followers

Wednesday, July 20, 2011

Benefit

Kelmarin, mak berkias lagi. Katanya;
eloklah perempuan kerja kerajaan. Terjamin. Lelaki tak apalah kalau dorang nak cabaran. Kerja swasta.

Sayapun berfikir panjang juga sebenarnya untuk meninggalkan arena engineer ini. Berfikir cukup panjang. Tapi bila diteliti dari segi benefit jangka panjang untuk saya lagi-lagi bila status sekarang sudahpun berkahwin dan sesudah ituberfikir pula bila punya anak, saya perlu move out from this arena.

Satu masalah yang membelenggu penjawat swasta seperti saya ialah medical benefit yang terhad (tak cover medical for spouse and childrens) dan cuti tahunan yang sedikit. Gaji memang tak banyak manapun tetapi berpatutanlah dengan keperluan sekarang. Kemudahan lain seperti pinjaman untuk perumahan dan kenderaanpun jarang syarikat swasta sediakan melainkan GLC Company. Susah sedikitlah kan untuk hidup di zaman ini.

Semalam, mesej member yang kerja kerajaan. Dia sedang bercuti panjang sejak jumaat sampailah hari ini. Rupanya dia sekadar mahu menghabiskan balance cuti tahunan yang masih banyak. Aleee..ni yang jealous dengan mereka-mereka yang ‘banyak cuti tahunan’ ini. Nak cuti jugak! Uhuk uhuk.. Bila SPA nak panggil saya kerja ni. Dah 3 tahun menunggu. Hoho~

3 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics