Followers

Saturday, August 27, 2011

Selamat Hari Raya korang!

Salam semua,
Salam Ramadhan yang berbaki beberapa hari sahaja lagi.
Salam Syawal yang bakal tiba tidak lama lagi.

Macam biasa setiap kali nak dekat-dekat raya sahaja mesti post entry ucapan raya. Tiap-tiap tahunpun contentnya sama. Beberapa isi penting yang wajib ada ialah ;

1. Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Salam Lebaran, Salam Aidilfitri atau apa sahaja yang seangkatan dengannya.
2. Minta maaf atas segala salah silap , terkasar bahasa dan seangkatan dengannya.

Selain itu ada beberapa perkara yang ditulis untuk menyedapkan lagi ucapan dan juga sekadar memenuhi ruang kad/ mesej limit iaitu;

1. Tahun ini beraya di mana?
2. Bertanya bila nak balik kampung sambil memberitahu diri sendiri balik kampung bila?
3. Bertanyakan berkenaan persiapan kelengkapan raya. Baju, songkok, tudung, kasut dsb serta seangkatan dengannya.
4. Bertanyakan berkenaan persiapan menyediakan biskut. Kerepek raya.
5. Bertanyakan pasal Open House. Kalau ada buat Open House, jemput le.
6. Bertanyakan juadah yang akan disediakan di pagi raya nanti.
7. Bertanya pasal cuti raya. Berapa lama? Mula dan habis bila?
8. Bertanya pasal bonus atau memberitahu yang dia sendiri dapat bonus raya.
9. Menjemput datang beraya ke rumah.
10. Hati-hati pulang ke kampung halaman. Ingat orang tersayang. Drive safely dan seangkatan dengannya.

Banyak lagi sebenarnya tapi hanya ini sahaja yang terlintas di fikiran saya buat masa ini. Walau apa cara sekalipun ucapan raya dibuat, isinya tetap sama. Daripada dulu menggunakan telegram (tak pernah cuba), kad fizikal, lepas itu SMS seterusnya MMS. Selepas itu guna email @ faks dan seterusnya paling mudah dan terkini ialah menggunakan Facebook atau social network yang lain.

Selain daripada Facebook, blog pun boleh jadi medium untuk ucapan raya kan. So, di sini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Ucapan seterusnya korang boleh baca point-point yang saya tulis di atas ini yea.

K, bai!

2 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics