Followers

Monday, April 4, 2011

Tips Perkahwinan : Akibat kalau lambat bertindak! Part 1

Salam korang!

Saya ada satu peringatan nak bagi kepada sesiapa yang nak berkahwin dalam masa hujung minggu cuti sekolah. Haa..korang pasti fahamkan kenapa? Sebab cuti sekolah adalah musim orang mendirikan masjid. Lebih ramai daripada hujung minggu biasa. Korang perasan tak kalau hujung minggu cuti sekolah bila korang keluar dan lalu area perumahan mesti korang akan nampak khemah, kadang-kadang dalam satu tama boleh ada 2,3 kenduri serentak. Dah la tema warna sama. Boleh konfius orang nak pastikan mana satu kenduri yang dorang dapat jemputan. (baru sahaja berlaku masa cuti sekolah bulan 3 hari tu)

Ada beberapa perkara yang korang kena take note dan booking seawal mungkin (at least 4 month before majlis).  Kalau tidak korang akan ada problem. Big problem ye.

Kali ini saya nak fokus kepada Khidmat Katering untuk majlis kenduri sahaja. Korang punya jemputan lebih 1000 orang. Lepas itu korang punya budget pula bukan tinggi mana. Kalau korang terlambat, korang akan ada 3 kemungkinan yang tak berapa nak best.

1- korang akan dapat katering yang tak berapa bestlah. Sebab katering yang tinggal selalunya yang lst choice. Alaa..korang faham-fahamlah sahajalah. Macam kalau korang pergi SALES. Kalau korang pergi awal, korang akan ada banyak pilihan yang cantik-cantik. Bila korang pergi last minute, korang dah tak ada pilihan. Pilihan yang adapun tak menarik sangat. Macam itu jugalah dengan khidmat katering.

2- Korang mungkin akan dapat khidmat katering yang bagus tapi korang kena bayar 'lebih'. Sebab selalunya kalau price mahal orang jarang nak guna khidmat dorang. Alaa.cuba bayangkan lagi selalunya kalau pergi SALES korang mesti nak cari barang yang ada potongan harga sahaja kan? Korang takkan pergi kepada barang yang normal price sebab harganya mahal. Betul tak?

3- Korang mungkin takkan dapat langsung mencari perkhidmatan katering. Sebabnya budget korang yang tak seberapa. Korang jumpa khidmat katering yang mahal-mahal sahaja sampai tak mampun nak bayar. Kemungkinan inilah yang paling bahaya untuk korang.

Saya tahu korang semua mesti bijak-bijak belaka kan. So, korang janganlah ambil ringan pasal ini ye kalau korang tak mahu berada dalam 3 kemungkinan yang saya explain ini. Korangm mestilah nak buat yang terbaik untuk majlis korang kan?

Ok da, itu sahaja daripada saya kali ini. Nanti kalau saya free saya sambung part 2 pula.

p/s: kalau majlis buat di kampung tak perlulah nak risau sebab orang kampung suka gotong royong memasak untuk kenduri. Best tu.

1 comment:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics