Followers

Monday, April 25, 2011

Persiapan Perkahwinan : Jumpa Penolong Pendaftar Nikah 2!

Salam korang!

 

Last 2 weeks, saya ada cerita pasal urusan jumpa Penolong Pendaftar Nikah aka tuk kadi urusan nikah. Akhirnya urusan itu berjaya diselesaikan semalam. Alhamdulillah urusan kami betul-betul dipermudahkan. Sudahlah pergi rumah beliau dengan tak buat appoinment dan call pun bila sudah berada di luar pagar rumah tuk kadi. heh~

Nak dijadikan cerita pada hari kejadian, masa itu jam menunjukkan pukul 2 petang. Ayah cuba call tuk kadi itu untuk buat appointment. Tapi, bila call tu dijawab, dengar khutbah nikah. Rupanya tuk kadi baru selesai menikahkan orang masa itu. Ayah saya pula beranggapan tuk kadi itu ada di rumah, so terus sahaja ajak kami (saya dan 2 adik beradik lelaki saya) terjah rumah tuk kadi. Dekat sahaja rumah dia dengan rumah kami. Drive dalam 5 minit dah sampai.

Bila sampai sahaja tengok rumah dia sunyi sepi macam tak ada orang. Terus ayah saya call dia balik. Nasib baik dia ada. Baru sahaja pulang daripada menikahkan orang di area kampung saya juga. Terus dia jemput kami masuk. Diapun mula check dokumen dan borang yang saya bawa. Soalan pertama dia tanya buat saya terkesima. Memang saya tak prepare langsung benda itu.
"Wakalah Wali ada bawa?" selamba sahaja tuk kadi tu tanya.

"Err..wakalah wali kena yea? saya ingatkan borang itu perlu diisi kalau wali tak dapat hadir masa nikah sahaja." gelabah sahaja saya jawab.

"Wajib borang tu. Sebab saya yang akan wakilkan ayah kamu untuk jadi tukang nikah. Borang ni tak perlu kalau ayah kamu nikahkan sendiri sahaja" tuk kadi menjelaskan.

"Alamak, saya tak ready lah borang itu. Macam mana ni?" mula menggelabah.

"Tu la, lain kali kalau nak jumpa saya, call saya dahulu. Masa itu saya akan terangkan apa yang perlu kamu bawa masa nak jumpa saya" Tuk kadi bagi nasihat percuma.

"......................" saya speechless.

"Tak apa, saya cari borang itu di rumah ini. Tapi kamu kena ambil masa pula untuk isi masa ini juga." Jawab tuk kadi selamba.

Fuhh, lega saya. Ingatkan kena balik settle kan borang wakalah wali dan kena datang semula jumpa dia untuk dapatkan kelulusan. Nasib baik tuk kadi sudah ada simpanan borang.

So, memang urusan mendapatkan pengesahan tuk kadi settle pada hari itu juga. Sekarang ini kena fikir macam mana nak pergi dapatkan cop pengesahan di Jabatan Agama Islam pula. Tuk kadi kata jadual untuk urusan ini daripada hari Isnin sampai Khamis. Pagi antara pukul 8.30pagi sampai 12.30tgh hari manakala petang pula antara pukul 2 petang sampai pukul 4 petang.

K, bai!

 

2 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics