Followers

Sunday, May 20, 2012

Cabaran berpantang : Mengurut

Salam korang..

Hari ini sudahpun masuk hari ke 11 saya berpantang. Alhamdulillah, saya dan baby Emir Ikhwan tiada masalah yang besar. Dan tak sabar rasanya menunggu untuk habis pantang. Kalau ikutkan tempoh 44 hari, masih ada 33 hari lagi perlu diharungi. Berharap akan menjadi lebih tabah dan kuat menghadapi ujian Allah SWT ini walaupun kadang-kadang tumpah juga air mata bila rasa 'tidak mampu menahan'. Saya tak tahu sama ada perasaan mudah tersentuh atau sayu ini berlaku kepada semua ibu berpantang atau hanya saya sahaja yang begitu. Tapi, saya cuba sedaya upaya untuk bertahan dan tabah demi Emir Ikhwan.

Salah satu cabaran yang dihadapi sebaik sahaja Emir dilahirkan ialah mendapatkan khidmat mengurut selepas bersalin. Pada mulanya planning untuk tunggu nenek dari Ajil, Terengganu yang juga merupakan bidan berpengalaman mengurut. Tapi, nenek hanya akan ke KL pada cuti sekolah. Masa itu dah lebih 28 haqri berpantang dan sudah dikira terlewat.

Tambah membimbangkan bila seorang saudara mara belah suami menyatakan, sepatutnya sebaik sahaja bersalin kena terus berurut. Kalau tidak akan masuk angin dan mungkin membawa kepada masalah kemurungan aka meroyan Fuh, dasyat juga penangannya kan. Jadi, tanpa membuang masa terus saya dan suami mencari pakar urut selepas bersalin di sekitar KL-Selangor untuk tujuan berurut. Jumpa satu tukang urut bernama Kak Nurul di internet. Saya cuba menghubungi nombor yang tertera. Tapi, apa yang saya dapat hanyalah kebimbangan yang lebih dasyat. Dia kata selalunya orang cari tukang urut sebelum bersalin. Kalau lepas bersalin baru cari susah sedikit. Lagipun, kena booking dan queue pula sebab pelanggannya ramai. Saya tetap tinggalkan nama dan alamat untuk urusan booking walaupun harapan menipis.

Walau bagaimanapun, kebimbangan saya tidak berpanjangan bila suami menghubungi dan memberitahu sudah dapat pakar urut bernama Kak Suri. Kak Suri bersetuju untuk datang ke rumah sendiri. Saya ambil pakej 3 hari bermula pada hari ke 7 berpantang sehingga hari ke 9 berpantang. Alhamdulillah selain dapat mengembalikan seri muka, shape badanpun makin langsing berbanding sebelum melalui proses mengurut selepas bersalin. Pakej yang ditawarkan Kak Suri memang menarik dan complete. Siap dengan mengurut seluruh badan, bertangas dan bersauna, dan juga bertungku dengan harga RM120 sehari  (Mengurut RM60, Bertangas dan bersauna RM20,Bertungku RM20 dan transportation RM20). Dan rasa yang 'bukan-bukan' dalam diri semakin menjauh pergi dan saya rasa lebih yakin dan kuat sekarang. Alhamdulillah. Tapi Kak Suri hanya pergi area Puchong, Kelana Jaya, Bukit Jalil dan Seri Kembangan. Putrajaya tak pasti pula sebab dia duduk di Serdang.

Kak Suri hanya ambil 2 sahaja pelanggan dalam sehari. Kalau dia sudah ada 2 pelanggan, dia akan tolak sebab katanya mengurut memerlukan tenaga yang banyak. Kalau dia ambil lebih daripada 2 orang sehari, dia akan demam keesokannya. Lagipun, dia ada buka kedai spa di area rumahnya juga bernama Baiduri. Kalau agak-agak berminat bolehlah bertanyakan saya dengan meninggalkan komen di entry ini. Oklah. Itu sahaja buat kali ini. Sekali lagi entry pengalaman di labour room tak keluar. Jadi tunggu ya next entry. Saya tetap akan ceritakan detik pertama kali menjadi seorang ibu. Ok bai!

23 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics