Followers

Tuesday, December 20, 2011

Khasiat Kurma | The Curve- Ikea- Ikano- Selemol

Salam korang!

 

Baru lepas mamam kurma 2 biji. Kurma bagus untuk kesihatan lagi-lagi buat ibu mengandung. Antara khasiatnya ialah memudahkan urusan ketika bersalin dan juga mengecutkan Rahim bila dimakan selepas bersalin. Selain itu ia elok untuk anak yang dikandung.

Sabda Rasulullah s.a.w., “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”

Nanti mak mertua pergi menunaikan umrah. Nak pesan supaya mendoakan kesejahteraan kami suami isteri, kesihatan anak yang saya kandung dan juga nak kirim beli kurma. Kurma di Malaysia sekarang mahal. Sekilo harganya hampir RM50. Semalam saya beli tak sampai setengah kilopun. Demi anak, apapun sanggupkan. Hehe~

 

Sebenarnya nak sambung kisah hujung minggu. Selepas pergi pregnancy check up, kami terus ke The Curve. Niat utama nak pergi BodyShop cari Body Butter. Body Butter ini elok disapu pada perut untuk mengurangkan risiko ‘kesan rekahan’ pada perut disebabkan pembesaran bayi. Setiap hari disapu selepas mandi. Asalnya nak beli sebekas sahaja tetapi oleh kerana ada promotion bila guna Maybank credit card yang mana kalau beli satu, percuma satu. Maka, sayapun beli dua bekas dengna harga RM55.00. Berbaloi-baloi. Selepas itu, hajat nak mencari hadiah untuk anak buah dan anak saudara yang nak cukup umur setahun dalam bulan 12 ini. Anak saudara, Awliya punya kenduri kesyukuran dibuat malam itu manakala anak buat saya Aliya pula hujung minggu depan cukup setahun. So, kena cari hadiah sampai jumpalah kan. Cari di The Curve tak jumpa. At last jumpa juga di Ikano (IPC). Beres.

 

Sempat pergi makan nasi ayam penyet di Waroeng Penyet sebelum terus balik rumah. Lepas solat zohor, suami mengajak ke Selemol (Selayang Mall). Jalan kaki sahaja sebab mall itu terletak depan rumah. Rupanya suami nak belikan hadiah untuk anak saudara yang baru berusia 3 bulan. Oh, lupa pula yang kami belum bagi hadiah kepada si kecil Wildan. Kami pergi Parkson sahaja. Pilih punya pilih last-last kami beli set hamper berisi barang-barang mandian dan bedak untuk Wildan. Selesai membeli terus balik. Masa tu sudah masuk waktu Asarpun. Waktu antara Asar dengan Maghrib itu digunakan sepenuhnya untuk solat, mandi, mengemas apa yang patut, iron baju kerja suami dan lain-lain. Lepas Maghrib, kami terus gerak ke Keramat untuk pergi kenduri Doa Selamat Awliya.  Lama juga kami di sana. Pukul 12.00 baru sampai rumah. Apa lagi selepas Isyak terus masuk tidur. Penat untuk hari Sabtu.

 

Ahad punya cerita lain pula. Tunggu esok pulalah ye. Ok bai!

 

 

No comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics