Followers

Friday, July 26, 2013

Emir Demam.

Salam Ramadhan 17 korang..

Rasa macam sekejap sangat masa berlalu. Rasa macam baru semalam kita mula berpuasa tup tup dah hampir masuk ke 10 hari terakhir. Amalampun tak berapa nak cukup lagi ni. Aim untuk khatam Al Quran dalam bulan Ramadhan ini macam tak kesampaian juga sebab hari ni pun baru nak masuk juzuk ke 5. Apa nak buat kita hanya merancang tapi still juga cuba marathon.

Emir Ikhwanpun dah semakin aktif dan bijak sekarang. Perkembangan fizikal dia amat memberansangkan. Dah pandai turun tangga dengan selamat sekarang ni. Tapi dia ni tak mahu / tak reti nak babai/ bersalam/ cium pipi mama dan babah dan buat tak tahu sahaja bila nama dia dipanggil. Adakah itu normal untuk baby berumur hampir 15 bulan?

Masih lagi ligat menghisap ibu jari kanan. Malah lately makin kerap pula.

Ahad lepas dia jatuh sakit. Pada mulanya pagi tu dia muntah sebaik sahaja menyusu. Sikit sahaja dia muntah. lepas itu saya cuba beri dia makan biskut/ roti/ cerelac tapi dia menolak. Lepas tu dia asyik merengek sahaja. Saya ingatkan sebab dia boring duduk di bilik. So, saya bawa dia turun tingkat bawah. Bagi dia main panjat-panjat tangga. Alhamdulillah nampak dia happy. Tapi tak lama lepas tu dia merengek lagi dan minta saya dukung. Sayapun dukung dia masuk dapur. Tengok tokma mengemas. Tup tup dia muntah lagi. Kali ini lebih banyak. Mulalah risau.

Sayapun pergi mandikan dia supaya dia lebih segar. Lepas mandi diapun tertidur. Bila dia bangun, saya terus bagi dia susu tapi selepas itu dia muntah balik. Alahai, kosnglah perut anak mama. Suhu badan dia mula meningkat. Terus saya berikan ubat demam dengan harapan kebah sikit. Lepas bagi ubat, dia tertidur sekali lagi sehinggalah babah pulang. Kami suspect perut dia masuk angin. Jadi kamipun cuba urut perut dia ikut cara yang tok nek ajar. Tapi tak berapa berkesan. Sebelum berbuka babah beri dia makan ubat demam sekali lagi. Malam tu dia makan tapi tak banyak. Alhamdulillah dia tak muntah kali ini. Tapi suhu badan dia still panas.

Esokkannya  saya nekad untuk ambil cuti dan bawa dia pergi klinik. Nak minta ubat demam ( stok dah nak habis) dan juga ubat untuk buang angin/tahan muntah. Alhamdulillah lepas bagi ubat tu Emir semakin pulih. Alhamdulillah malam tu dia lalu nak makan nasi.

Alhamdulillah.6
-

No comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics