Followers

Tuesday, October 30, 2012

Emir Ikhwan di usia 5 bulan

Salam korang..

Malam tadi Emir Ikhwan tidur sangat awal. Menjelang maghrib dia sudah zzzzzzzzzz...
Memang mama dan babah senang hati sebab dapat buat kerja rumah dengan tenang tapi menjelang 2 pagi dia dah mula 'segar'. Dia bangun untuk menyusu tapi selepas habis menyusu dia buka mata luas-luas. Melilau pandang kiri kanan dan tangannya pula melibas-libas ke atas dan ke bawah. Kalau kena muka, sakit juga. Kuat betul tenaga anak bujang mama.

Untuk elakkan dia terus bangun, mamanya yang bijak ini terus tutup lampu tidur. Bila sudah gelap, diapun senyap. At mama dia yang 'padam' dulu. Pukul 4 pagi dia bangun lagi. Bagi susu lepas itu dia menjerit. Rupanya angin sendawa tak lepas keluar. Babah dia pula take over tenangkan si kecil itu sampai dia tidur semula. Finally pukul 5.30 pagi dia bangun tanpa tidur semula.Lepas solat, sayapun terus tukar pampers dia. Rupanya dia tak selesa sebab pampers dah penuh sangat. bukan setakat air kencing, najispun ada sekali. Kira macam complete package la. Entah bila dia membuangpun mama tak sedar.

Mulai hari ini mamalah yang akan send dan fetch dia ke taska. Sebab mama masuk kerja lewat daripada babah tapi balik awal daripada babah. Oklah, itu sahaja nak update hari ini. Bai!

Oh ya, progress Emir Ikhwan.
Bila masuk 4 bulan dia dah mula nak meniarap. Hari pertama dia cuba meniarap ialah pada 10hb Sept. Tapi sekali itu sahajalah dia cuba. Lepas itu dia dah tak nak cuba meniarap. Kita pula kena tiarapkan dia. Bila dia tiarap, pandai pula dia pusing terlentangkan badan dia.

Masuk 4 bulan setengah, dia dah pandai nak meyulur ke depan. Mula-mula dia menyulur berpusing 360 darjah. Lama-lama makin expert ke depan pula dia meyulur. Lepas itu bila hujung-hujung usia 4 bulan, dia dah pandai angkat-angkat bontot.

Masuk 5 bulan, dia dah pandai nak merangkak sikit-sikit. Merangkak ala-ala ulat beluncas. Sangat sweet. Sekarang ini dah makin laju. Kakipun dah diangkat lurus-lurus. Lagi seminggu lebih nak masuk 6 bulan. Tak sabar nak sediakan solid food untuk Emir. Babah dah beli biskut untuk Emir.
No comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics