Followers

Friday, May 3, 2013

Emir Ikhwan - 11 bulan

Salam korang..

Lama sudah blog ini ditinggalkan kosong tanpa update. Minggu depan genaplah setahun Emir melihat dunia. Masuk sahaja usia dia 11 bulan, dia sudah mula berjalan. Sekarang ini dah laju sikit. Walaupun tangannya masih lagi di angkat keatas untuk tujuan 'balancing'. Cukup comel keletahnya bila berjalan. Budak baru mendapat 'kaki'. Begitulah agaknya ye.

Tapi dalam rancak dia mengukur rumah, satu sahaja masalah yang timbul. Dia langsung tak mahu memakai kasut. Bila dipakaikan kasut, kaki dia tiba-tiba menjadi kejang. Lepas itu mulalah merengek minta dibukakan kasut itu. Kalau kita paksa dia jalan, terus dia meraung. Haduh anakku. Macam manalah mama nak bagi kamu berjalan-jalan di luar rumah kalau berkaki ayam. Pening memikirkan bagaimana nak buat dia suka pakai kasut. huhu. Nasib baik dia mahu pakai stokin. Sudahnya, keluar rumah pakai stokin sahajalah.

Perkembangan lainnya, Emir sudah pakai suap makanan sendiri (tapi yang kecil-kecil sahajalah seperti kismis dan juga biskut ikan). Perkembangan fizikal dia memang 'pesat' sampai cepat rasa mengah bila mengdukungnya. Giginya baru 5 batang. 3 atas, 2 bawah. 1 lagi gigi atas macam dah nampak di permukaan gusi. Mungkin masuk setahun nanti baru keluar kot. Dah pandai merajuk bila barang yang dipegangnya dirampas atau ditarik.  Dah pandai meminta barang yang kita pegang. Tapi bukan dengan cara bercakap atau bahasa isyarat ye. Caranya ialah dengan menghulur tangan terus ke barang itu. haha. Kena train lagi ni supaya pandai nak minta barang secara sopan.

Oklah, itu sahaja kot perkembangan si kecil ini buat masa ini. Nanti dah masuk setahun saya update lagi yea. Ok bai!

4 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics