Followers

Thursday, March 7, 2013

Perkembangan Emir : 8 Bulan - 10 Bulan

Salam guys.
n

Lama sudah blog ini teraniaya. Bukan apa cuma terabai dek kerana tuannya yang super sibuk. Actually macam-macam benda nak update di sini lagi - lagi pasal anak kesayanganku Emir Ikhwan.
Alhamdulillah, kami berdua dapat menghadapi 2 bulan tanpa Babah Emir di sisi kerana berada jauh di perantauan. Hampir setiap malam kami akan berhubung menerusi skype video call ataupun paling kurangpun whatssapp.

Tinggal lagi sebulan kami perlu bersabar. Itupun kena bersabar lebih sebab baki sebulan ini mungkin suami akan jadi extra busy sampai tak sempat nak online malam-malam. So, mulai malam ini, kami akan lebih merindui babah Emir. InsyaAllah, 6/4 nanti babah Emir akan pulang. Tak sabarnya nak tunggu tarikh tersebut.

Ok, sekarang kita berbalik kepada cerita Emir. Yeah, 10hb ni genaplah umur Emir 10 bulan. Alhamdulillah, rezeki Emir untuk fully breastfeeding masih ada dan tak putus - putus saya berdoa agar rezeki ini akan terus berpanjangan sehingga usianya 2 tahun. Ayuh berusaha ibu - ibu menyusu sekalian. Jangan sesekali berputus asa selagi belum betul-betul berusaha.

Dan masuk usianya 8 bulan, gigi pertama dan keduanya tumbuh di bahagian bawah. Sekarang ini sudah nampak 2 gigi di bahagian atas (tapi belum menembusi gusi). Mungkin ia nak tunggu masuk 10 bulan baru nak pecah gusi kot. Then, sejak usia masuk 9 bulan dia sudah meniti dengan kemas sampaikan boleh meniti guna satu tangan sahaja. satu tangan lagi pegang barang. Semenjak 2 minggu lepas dia sudah boleh berdiri dan melangkah sedikit (dalam 2 - 3 langkah sebelum jatuh/ duduk). Merangkak memang dah semakin laju. Suka sangat nak memanja tangga dan meniti dinding.

Sejak seminggu ini, dia rajin tepuk tangan bila kami menyanyi lagi tepuk amai-amai. Selain itu dia suka genggam lepas genggam lepas bila kami menyanyi lagi cak cekuk udang gamit. Lagu itu lagu turun temurun daripada zaman Tok Nek lagi. Kami generasi yang mewarisi sahaja. Lepas ini tak mustahil Emir akan nyanyikan lagu yang sama untuk anak dan cucunya pula. Ngeh ngeh..

Satu lagi tabiat baru dia, dia suka sangat layan cerita Upin Ipin. Pantang dengar lagu terus dia duduk depan skrin monitor. Yang best nya tengah tidurpun boleh bangun sambil senyum bila dengar lagu Upin Ipin ni. So, pagi-pagi modal digunakan untuk kejut dia bangun ialah lagu Upin Ipin. Dalam kereta masa nak pergi kerja barulah baca/ nyanyi ayat-ayat suci Al Quran untuk dia on the hantar dan ambil dia dari taska.

Oklah, setakat ini dahulu update saya pasal si kecil. Lepas ini harap-harap ada masa nak update lagi. Ok bai!

5 comments:

Blog Pasal Shaklee lah~

Related Posts with Thumbnails

Dah menjadi sejarah~

Web Analytics