Hari ni nak kongsi resepi senang nak masak ayam. Haa...sekali cuba pasti nak lagi. Mudah dan sedap gitu.
Bahan utama
- 500 gm ayam dipotong kecil
- 300 ml santan pekat
- 3 sudu makan cili kisar
- 3 helai daun limau purut disiat
- 2 keping asam gelugur
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 2cm lengkuas
- 2cm kunyit
Cara memasak
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan kisar bersama cili kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan santan dalam kuali. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih dan empuk.
- Maukkan asam gelugur, daun limau purut dalam kuali. Biarkan sehingga kuah menjadi pekat.
- Persakan dengan garam dan gula secukup rasa dan kacau sehingga masak.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment
kalau nak tinggalkan link, <a href="http://link entry"> Tajuk entry </a>